Mostarski gimnazijalci u studentskim klupama (FOTO)

Međunarodni istraživački dan učenika jedinstvena je prilika da srednjoškolci budu znanstvenici za jedan dan. Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu. 

Tako se međunarodni istraživački dan učenika već  drugi put održao i u Mostaru, zahvaljujući suradnji znanstvenika sa FESB-a Sveučilišta u Splitu, FPMOZ-a i Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Danas su  učenici Gimnazije ‘fra Grga Martić’ zajedno sa svojim profesoricama Silvijom Ćorić, Antonijom Topić i Matejom Doko jedan dan bili gosti FPMOZ-a i družili se sa studentima i znanstvenicima dvaju sveučilišta koji su im pokušali približiti suvremenu znanstvenu metodologiju i tehniku koja omogućava povezanost cijeloga znanstvenoga univerzuma.


Mostarski  gimnazijalci su istodobno bili povezani s učenicima iz Peruge, Pavie, Madrida i Cipra s kojima su analizirali podatke, a rezultate analize zajednički će preko web konferencije moći prodiskutirati sa znanstvenicima na CERN-u.


Koordinatori ovog hvalevrijednog projekta približavanja znanosti mladima su prof, dr. Slavica Brkić i asistentica Antonija Bošnjak s mostarskoga Sveučilišta te prof. dr. Nikola Godinović i prof. dr. Ivica Puljak sa splitskoga sveučiilišta..

error: Content is protected !!