MOSTARSKO NASELJE ‘ZGONI’: ‘Kao da je vrijeme stalo prije 300 godina’ (FOTO)

”Jednu komunikaciju, izlaz prema Dubrovačkoj ulici, zatvorili su izgradnjom stambenih zgrada. Drugu komunikaciju, prema crkvi sv. Mateja, uništili su teški strojevi i kamioni tijekom gradnje već spomenutih zgrada”

MOSTAR – Žitelji naselja Zgoni, koje je dijelom još uvijek u izgradnji stambenih jedinica, ogorčeni su radi puta, točnije makadama ispunjenog velikim rupama i blatom.

Stanari spomenutog naselja poslali su kratki dopis redakciji Dnevnog lista, u kojem su, između ostalog, napisali: ”Govorimo o velikom, mračnom makadamu, ispunjenim sve većim rupama i blatom. Taj tzv. put vodi prema kućama, brojnim stambenim zgradama, kafićima, vrtićima, školama, crkvi, restoranima itd”, kazali su žitelji.

Brojni problemi

U nastavku su napisali kako su im ti putovi jedina komunikacija.

”Jednu komunikaciju, izlaz prema Dubrovačkoj ulici, zatvorili su izgradnjom stambenih zgrada. Drugu komunikaciju, prema crkvi sv. Mateja, uništili su teški strojevi i kamioni tijekom gradnje već spomenutih zgrada”, napisali su u svom dopisu ogorčeni stanari Zgona.

Dalje su naveli kako je ta komunikacija često zatvorena nepropisnim i nedopuštenim parkiranjem vozila čiji vlasnici odsjedaju u novotvorenom restoranu.

”Treća komunikacija, također vodi blatnjavom kaljužom ka Vukovarskoj ulici. Pitamo se zašto je to tako?! Naši dušobrižnici svake godine izdvoje velike svote novca za asfaltiranje putova, no nitko ne zna gdje taj novac misteriozno nestane (obzirom da nije uložen u navedeno). O problemu rasvjete je suvišno i govoriti. Ovdje vrijeme kao da je stalo prije tri stotine godina”, napisali su mještani.

Doista, stanje je upravo onakvo kakvim su ga i opisali mještani, a pojedinim dionicama se čak i ne može proći pješke osim ukoliko obučete ribarske čizme, a o prolasku vozila je suvišno govoriti, jer radi ogromnih rupa čak je moguće oštetiti vozilo.

Veliki problem je također blokiran izlaz iz ovog naselja u Dubrovačku ulicu, gdje na putu osim ogromnih rupa i tone blata stoje i građevinske mašine, pored kojih vozilo ne može proći, tako da mještani moraju kružiti ukoliko žele doći do Dubrovačke ulice.

Očajno stanje

Stanje u ovom naselju je i više no očajno, a stanari se pitaju do kada će taj nered trajati.

Potaknuti nedavnim događanjem otvorenja mosta Avenija – Sutina, koje je oduševilo sve građane, pozvali su vlasti da se pobrinu i za ovo naselje, nekoliko metara udaljeno od mosta,  jer je u ovakvoj situaciji, kakva je trenutačno, teško živjeti i obitavati.

Ono što se može vidjeti na terenu, jeziva je stvarnost u kakvim uvjetima ljudi žive. U tom dijelu Mostara, gledajući put do stambenih jedinica i okolnih objekata, kao da je vrijeme stalo.

Ovo, pomalo zaboravljeno, mostarsko naselje nalazi se u centru grada, udaljeno nekoliko stotina metara od sveučilišnog kampusa. Obzirom da je u centru, neshvatljivo je kakvi uvjeti za život tu vladaju.

Piše: Sanda Peco, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!