NAJNIŽE MIROVINE RASTU ZA 11 KM Novalić: Cilj da najniža mirovina prijeđe 400 maraka

Premijer Vlade u tehničkom mandatu Fadil Novalić naglasio kako je cilj Vlade Federacije da minimalne mirovine u ovom mandatu budu veće od 400 maraka, potvrdivši kako će ove godine doći do još jednog povećanja

Dobra vijest za umirovljenike u Federaciji koji primaju najnižu mirovinu-Vlada Federacije je na hitnoj sjednici donijela odluku o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,2 posto, počevši od 1. siječnja 2019. godine, a za realizaciju odluke koja stupa na snagu danom donošenja, Vlada će zadužiti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranja. Navedena odluka u praksi znači kako će se iznos najniže mirovine povećati s dosadašnjih 348 maraka na 359 maraka.

Dva puta

U obraćanju medijima nakon sjednice, premijer Vlade u tehničkom mandatu Fadil Novalić naglasio kako je cilj Vlade Federacije da minimalne mirovine u ovom mandatu budu veće od 400 maraka, pojasnivši kako Vlada ima mnogo bolju osnovu i zakonsko rješenje da u ovom razdoblju rješava probleme umirovljenika.

Istodobno, potvrdio je kako će se u ovoj godini mirovine rasti dva puta po 11 maraka.

 „11 KM nije puno, ali podsjećam kako smo prošle godine podigli dva puta mirovine za 11 KM, i ove godine ćemo dva puta. To je već 44 KM u kratkom razdoblju“, kazao je Novalić.

Ravnatelj zavoda MIO Zijad Krnjić pojasnio je pak kako će obračun biti izvršen i za mirovine u siječnju i za one u veljači, s tim da će prilikom isplate mirovine u veljači biti uračunata razlika za siječanj, potvrdivši kako je ovom odlukom obuhvaćeno oko 198 tisuća umirovljenika.

Svi ovi procesi posljedica su novog zakonskog rješenja, a Krnjić je naveo kako se time postupno popravljaju značajne nepravde između minimalnih i ostalih mirovina.

Odgovori na pitanja

Ostalih odluka koje su donesene na sjednici treba navesti kako je Vlada, na njegov osobni zahtjev, razriješila Dragana Lukača dužnosti ravnatelja Federalne uprave policije, s danom 28.1.2019. godine, kada je podnio ostavku. Istodobno, Vlada se upoznala s informacijom Federalnog ministarstva pravde o potrebnim aktivnostima za početak rada Odgojno-popravnog doma u Orašju kao posebne ustanove i zadužila ovo ministarstvo da, najkasnije u roku od 60 dana, dostavi prijedlog za imenovanje njenog direktora

U kontekstu europskih integracija, Vlada je jučer utvrdila odgovore na dodatna pitanja Upitnika Europske komisije i informaciju o njihovim pripremama i finalizaciji te će 

Ured Vlade FBiH za europske integracije o ovim zaključcima obavijestiti Direkciju Vijeća ministara BiH za europske integracije.

Iz Vlade pojašnjavaju kako su odgovori na dodatna pitanja pripremani u skladu s Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH i Smjernicama za rad radnih grupa za europske integracije za tehničku finalizaciju odgovora na Upitnik EK, koje je donijelo Povjerenstvo  za europske integracije.

Na sjednici je izmijenjena Odluka o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova nadzora kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu. Na taj način je ukinuta naknada za kontrolu kvalitete koju obavljaju organi Federalne uprave za inspekcijske poslove – Federalnog tržišnog inspektorata, smanjena visina naknade koju naplaćuju kontrolne kuće sa 30 KM na 20 KM, te izmijenjeno definiranje pojma pošiljka, pod kojom će biti podrazumijevana sva roba u jednom prijevoznom sredstvu (sva roba u kamionu, vagonu, kontejneru i drugo).

Piše: D. Pušić,[email protected]

error: Content is protected !!