Nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću

Na suđenju za ometanje rada pravosuđa, Državno tužiteljstvo je kao dokaz uložilo izjavu koju je Azra Sarić dala u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru postupka protiv Nasera Kelmendija zbog ubojstva Ramiza Delalića Ćele, a koja je na insistiranje Obrane i pročitana u sudnici.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da se za vrijeme čitanja izjave Sarić javnost neće isključivati, niti medijima biti zabranjeno da objave njen sadržaj.

U izjavi datoj SIPA-i u travnju 2014., a koju je u sudnici pročitala tužiteljica Elvira Stanojlović, Sarić je govorila o svom poznanstvu sa Delalićem i njegovoj opreznosti zadnjih mjeseci života.

Na upit u kakvim je odnosima Delalić bio sa određenim osobama, Sarić je odgovorila da nije bio u neprijateljstvu sa Radončićem. Pored toga, navela je da joj je Delalić kazao da nije bio u dobrim odnosima sa Kelmendijem, Muhamedom Alijem i Azizom Gašijem, te Zijadom Turkovićem, koji su u odvojenim postupcima osuđeni za različita krivična djela.

Pored izjave, Državno tužiteljstvo je predočilo i  naredbu o proširenju istrage za Delalićevo ubistvo, a tužiteljica je dodala da se još uvijek vodi istraga protiv Radončića. U spis su uloženi i zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć koju je uputilo Specijalno tužilaštvo Kosova i dopisi vezani za saslušanja Ehlimane Delalić, Aldina Hajdarevića i Sarićeve video-linkom.

Među uloženim dokazima je i dopis upućen Tužiteljstvu BiH u vezi akta zaprimljenog od Interpola u kojem je navedeno da je Naser Kelmendi lišen slobode u Prištini, da ne može biti ekstradiran i da se traži dokumentacija, te između ostalog i ispis e-maila između Tužiteljstva BiH i Eulexa sa transkriptom saslušanja Sarićeve u Prištini.

– U prilogu je i prijevod transkripta sa ročišta iz decembra 2015. kada je Sarić tražila odgodu svjedočenja zbog aktivnosti koje su se desile, te je ono bilo pomjereno za 13. januar 2016. godine – pojasnila je tužiteljica.

Odbrane su na neke od dokaza istakle prigovor relevantnosti, dok je Radončićev branilac Dragan Barbarić dodao da je BiH mogla odbiti međunarodnu pravnu pomoć kada je u pitanju postupak protiv Kelmendija te da se jednoj osobi ne može dva puta suditi za isto djelo.

Radončić je rekao da je Sarić u izjavi navela da ga Delalić nije interpretirao kao neprijatelja, niti da joj je nuđen alibi ni novac. U pogledu, dodao je, vezivanja njega za Kelmendija, pozvao se na odluku suda u Prištini gdje je vrlo precizno naznačeno da je svjedok tužilaštva i da se njegovo ime ne smije vezati sa optuženima.

– Ehlimana Delalić, Hajdarević i Sarić, ti me ljudi uopšte nisu teretili. Vidim da Tužiteljstvo priziva neke pravne radnje – naveo je Radončić.

Radončić se tereti da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret mu je stavljeno i da u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Tužiteljica je uložila i zapisnike o saslušanju svjedoka Sabahudina Žuje iz SIPA-e i Azre Sarić iz Tužiteljstva BiH, pojašnjavajući da su im predočavani u sudnici. I na ove dokaze Obrane su istakle prigovore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!