Neki bi ‘Ćorovića kuću’ dodijelili onima što mijenjaju gruntovne knjige!?

Organizacijski odbor Šantićevog festivala djece pjesnika uputio je priopćenje za javnost u kojem reagiraju na tvrdnje  iz Gradske uprave Mostar.
Naime, Služba za kulturu Grada Mostara reagirala je na, kako tvrde, ” neistinite informacije vezane za organizaciju ‘Šantićevog festivala djece pjesnika”’, navodeći kako Grad Mostar financijski pomaže festival od njegovog osnutka te su pozvali tajnika društva Gorana Kosanića da dostavi pravdanje financijskih sredstava koja su mu ranije dodijeljena. Uz to su imali primjedbe i na upravljanje ‘Ćorovića kućom’ za koju tvrde da je nedostupna turistima.

Prejaka retorika

“Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Mostar, osnovano je 1902.godine sa stalnim sjedištem u Ćorovića kući u Mostaru, što je sve uredno zavedeno u katastarske knjige sve od Austro-Ugarske pa do danas. Sačuvana je i opstala jer je utemeljena na najvećim vrijednostima srpske kulture, na multietničnosti Mostara i Hercegovine”, navode iz ‘Prosvjete’ u svom priopćenju.

“SPKD „Prosvjeta“ organizira mnogobrojne manifestacije, pjesničke večeri, likovne kolonije, festivale, humanitarne akcije… Posebno smo ponosni na „Šantićev festival djece pjesnika“ koji je i ove godine po šesti put okupio mlade stvaraoce iz 5 zemalja, sa 1.500 radova i 30 finalista, a koje su prihvatili Otud više smo začuđeni prejakom retorikom predstavnika grada Mostara koji jedino govore o administriranju kroz birokratsko-proračunske formulacije o (ne)dodjeli sredstava za ovu manifestaciju ne spominjući niti jednom riječju ugled i značaj ovog festivala i njegove rezultate”, kaže se u priopćenju za javnost SPKD Prosvjeta
Dalje navode da će “SPKD „Prosvjeta“ uredno Gradu dostaviti financijske pokazatelje i  Izvještaje o radu i programske sadržaje (Božićni prijem, Šantićev festival pjesnika, 4 promocije knjiga, likovna kolonija mladih mostarskih umjetnika u trajanju 7 dana, 2 izložbe likovnih umjetnika, pjesničke večeri pobjednika dosadašnjih festivala, likovna međunarodna kolonija, Vaskršnji koncert, humanitarni rad i dr.).
„Vidjeti će, a to bi već trebali znati, da je ova manifestacija opstala i živi zahvaljujući dobrim ljudima Mostara i kolektivima koji su prepoznali vrijednosti ove jedinstvene regionalne manifestacije“ – kažu iz ‘Prosvjete’.
Dalje kažu da ih začuđuje činjenica da je glavni dio reakcije iz Gradske uprave usmjeren na korištenje i namjenu ovog prostora.
„Znamo mi najbolje koliko se sve uradilo i koliko se treba uraditi u ovim prostorima. Ali priznat ćete sa 2.000 KM koliko nam je Grad Mostar dodijelio u prošloj godini ne možemo uraditi mnogo, a tek biti stalno otvoreni i sa novim sadržajima samo je misaona imenica. Ova sredstva samo su deseti dio jedne ozbiljne i velike međunarodne manifestacije, ali smo i za toliko zahvalni jer mislimo da bez Grada ne možemo, a da smo i mi gradu potrebni. No, mi smo spremni i takve zamisli ostvariti ukoliko budemo imali i podršku Grada Mostara, poručuju iz ‘Prosvjete’.

Vrata otvorena

„Naslućujemo da bi možda neki od naših kritičara poslije 117. godina ovaj prostor velikodušno dodijelili nekim drugim i drugačijim, nekim koji su se specijalizirali da mijenjaju gruntovne knjige. No i pored svega, SPKD „Prosvjeta“ je uvijek spremna da i sa gradom, isto onako kako bi to i Šantić uradio, otvori ovaj prostor za sve umjetnike, turiste i građane, bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili. Vrata “Prosvjete“ uvijek su otvorena za sve dobronamjerne koji žele vidjeti djelo i ostavštinu Alekse i europske projekte. Što se kulturnih djelatnika Mostara tiče odaje Ćorovića kuće uvijek su bile i biće na IZVOLITE! I da vas podsjetimo, a trebali bi znati, postavkom u Ćorovića kući gazduje Muzej Hercegovine, sa kojim mi inače imamo odličnu saradnju. Valjda bi to sam grad trebao prepoznati, a onda i preuzeti, bar jednim djelom, i finasirati nove ideje, projekte i ostvarenja. Ako su i Šantić i Ćorović protjerani i iz naziva ulica, i iz škola i institucija, nećemo valjda dočekati da budu protjerani i sa kućnog praga i vlastitog im doma”, zaključuje se u priopćenju ‘Prosvjete’, kojeg potpisuje Organizacijski odbor Šantićevog festivala djece pjesnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!