Njemačke kompanije odahnule jer euroskeptici nisu došli na vlast u Italiji

U njemačkim kompanijama odahnuli su nakon što euroskeptici ipak nisu uspjeli doći na vlast u Italiji, poručili su iz Njemačkog udruženja industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Iz njemačke su vlade ranije u ponedjeljak bili poručili kako se nadaju da će u Italiji biti uspostavljena stabilna vlada, podsjeća Reuters.

Antiestablišmentske stranke tijekom vikenda su odustale od nastojanja da formiraju vladajuću koaliciju u Italiji nakon sukoba s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Giuseppeu Conteu da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu za ministra financija.

Potom je Mattarella u ponedjeljak imenovao bivšeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun.

Volker Treier, čelnik odjela vanjske trgovine pri DIHK-u, u ponedjeljak je kazao da takva odluka populističkih stranaka znači da je “preskupi talijanski koalicijski sporazum” za sada povučen.

“To je donijelo olakšanje njemačkim kompanijama”, rekao je Treier, prenosi Hina.

Poručio je ujedno da će Italija ove godine istisnuti Britaniju s mjesta petog najvećeg njemačkog trgovinskog partnera.

U Berlinu je jučer glasnogovornica vlade istaknula respekt njemačke vlade spram talijanske demokracije i tamošnjih političkih institucija te kazala da službeni Berlin priželjkuje stabilnu vladu u Italiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!