Odgođen najavljeni sastanak SNSD-a, PDP-a i SDS-a

Advertisements

Najavljeni sastanak rukovodstva SNSD-a s izaslanstvima SDS-a i PDP-a na najvišoj raini, a na kojem se trebalo razgovarati o zajedničkom djelovanju stranaka iz RS-a u državnim tijelima te o formiranju Vijeća ministara BiH, odgođen je.

Kako je obrazložio lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednici SDS-a i PDP-a, Vukota Govedarica i Branislav Borenović, su zatražili odgodu sastanka za naredni tjedan. Stoga je Dodik ponedjeljak, 25. ožujak, naznačio kao novi termin razgovora s predsjednicima SDS-a Govedaricom i PDP-a Borenovićem o eventualnom zajedničkom sudjelovanju u vlasti na razini BiH. Ponovio je i stav da bi bilo dobro da stranke iz RS-a koje imaju predstavnike u zajedničkim tijelima formiraju jedinstven blok, ali i da se ništa neće desiti ako SDS i PDP to odbiju, jer SNSD sa svojim koalicijskim partnerima i bez te dvije stranke ima kapacitet  formirati vlast na državnoj razini.

U nekoliko navrata je, podsjetio je Dodik, on predsjednike SDS-a i PDP-a pozivao na razgovore.

“Imajući u vidu najave završnih sastanaka narednog tjedna vezano za koncipiranje i izbor Vijeća ministara BiH, mislio sam da je to potrebno uraditi danas (petak) kako bismo imali jasnu sliku“, rekao je Dodik koji je dodao i da razumije zauzetost te predlaže i neki novi termin koji oni predsjednici SDS-a i PDP-a odrede, ali da to bude što prije imajući u vidu moguću dinamiku formiranja Vijeća ministara i činjenicu da u utorak i srijedu predstoje novi sastanci. “Ova trakavica traje već duže vrijeme“, rekao je lider SNSD-a podsjetivši da je ranije razgovarao s predsjednikom SDS-a Govedaricom koji je, kaže Dodik, govorio da im treba vremena i posebni sastanak. Sada je, kaže, vrijeme da se kaže hoće li sastanka biti ili ne. Napomenuo je, pak, kako nitko nikoga ne tjera na nešto te odbacio tvrdnje potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića o tome što je razlog da SNSD poziva SDS u zajedničku vlast.

SDS i PDP odbili su Dodikov poziv na sastanak u petak uz obrazloženje da su prekasno dobili poziv te su tražili novi termin.

Predsjednik PDP-a Borenović rekao je da će na sastanku s predstavnicima SNSD-a, koji bi trebao  biti održan narednog tjedna, biti razgovara o radu zajedničkih institucija, a što će biti dobra prilika da se vidi kakva su razmišljanja o budućnosti BiH.

“Bit će to dobra prilika za razvoj kulture dijaloga. Moći ćemo jedni druge čuti i razmijeniti stavove. Imamo što reći i bit ćemo vrlo decidni, kao i uvijek“, rekao je Borenović dodavši da je PDP, kao snažna oporba u RS-u, spreman podržati neko zakonsko rješenje ako je zaista u interesu građana koji bi trebali  osjete njegove pozitivne efekte.

Napomenuo da je ta stranka to i potvrdila kada je njen Klub zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a uložio tri amandmana na Zakon o igrama na sreću, koja su usvojena.

error: Content is protected !!