PODIGNUTA OPTUŽNICA: Marihuanu izvozili, a uvozili amfetamin

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv pet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Optužnica je podignuta protiv Adisa Abaza (1979) iz Zenice, Sumedina Topčagića zvanog Sume (1988) iz Gračanice, Admira Mahmutagića, zvanog Riks (1981) iz Doboja, Denija Stanišića (1992) iz Zenice i Almira Mrkonjića (1997) iz njemačkog grada Nirberg.

Aktivnosti u predmetu realizirane su intenzivnim radom Tužiteljstva, Pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz podršku Granične policije BiH, a ostvarena je značajna međunarodna suradnja s partnerskim institucijama Hrvatske.

Svi optuženi uhićeni su u studenom prošle godine u akciji “Dim”,  koju su proveli pripadnici SIPA-e, zajedno sa pripadnicima MUP-a Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije.

Oni se terete da su prošle godine pristupili grupi za organizirani kriminal koju je oformio optuženi Adis Abaz radi neovlaštene nabave i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i speed iz BiH prema zemljama Europske unije i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom lipnja 2018. godine, organizirali krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge marihuana iz BiH prema Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prijelazu Bosanski Brod, prilikom ulaska u Hrvatsku.

Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge amfetamin – speed, koja je s područja Nizozemske krijumčarena u BiH, te je sredinom kolovoza 2018. godine droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na istom graničnom prijelazu.

Tijekom provođenja istražnih radnji, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima, procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, a iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

error: Content is protected !!