Bezkonkurentni ‘Ljubuški rani’ uskoro na tržištu i u Hrvatskoj

Advertisements

Na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, među brojnim izlagačima, predstavila se i poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog. Poznati ponajviše po proizvodnji mladog krumpira, članovi ove zadruge imaju razloga za zadovoljstvo, budući da je njihov štand izazvao zanimanje šire javnosti.

Dubravko Vukojević, prvi čovjek zadruge kazao je za naš list kako je „Ljubuški rani“ pozitivno otkriće za sve posjetitelje na sajmu, a mnogi od njih su se s čuđenjem pitali kako je već spreman za prodaju.

Bez konkurencije

„Cilj našeg predstavljanja jeste pokazati kako imamo visokokvalitetan proizvod, koji zbog ranog prispijeća nema konkurenciju i s kojim možemo puno toga napraviti. U protekloj godini napravili smo dobar posao, vezan za dizajn i ambalažu, a u tekućoj godini cilj nam je posvetiti se što više nastupu na tržištu“, istaknuo je Vukojević. 

Ovaj autohtoni proizvod, čijoj finoći ukusa pridonose crvena zemlja, topla klima i ručna obrada, odnedavno je zaštićen i oznakom geografskog porijekla te se kao takav razlikuje od mase mladog krumpira dostupnog u bh. supermarketima.

„Prošle godine smo prodali ukupno 50 tona krumpira, dok ove planiramo 150, što znači da cijela ova priča ima smisla. Doduše, radi se prvenstveno o domaćem tržištu, a zadruga dobru priliku vidi i u izvozu u Hrvatsku, kojoj se vraćamo nakon određene pauze“, rekao je Vukojević. Dodao je kako je ove sezone posađeno oko 350 hektara krumpira, a veće količine očekuju se od sredine travnja.

A kako bi članovi zadruge poslovali što uspješnije, u tijeku je izgradnja sabirno-distribucijskog centra, koji bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače.

Radovi na sabirno-distribucijskom centru

„Planirana je gradnja centra veličine 1500 kvadrata,  s tim da je već započela prva faza radova od 600 kvadrata s dvije hladnjače od 150 tona. Vjerujemo i nadamo se pozitivnom ishodu nakon što se ovaj objekt stavi u funkciju te da ćemo, kao zadrugari, zajedničkim snagama uspješno nastupati na tržištu“, zaključio je naš sugovornik.

Inače, idejno rješenje i projektna dokumentacija za sabirno-distribucijski centar osigurani su uz pomoć EU-a i Njemačke, za što je preko natječaja dobiveno 150.000 maraka, od Zapadnohercegovačke županije osigurano je 200.000 maraka, dok je u proračunu za 2019. godinu Općina Ljubuški predvidjela 420.000 maraka.

Piše: Antonela Marinović Musa, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!