Opozicija optužuje Plenkovića zbog Agrokora

Na samom početku aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) žestoko su se obrušili na premijera Andreja Plenkovića zbog Agrokora.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da “priču iz 90-ih, koju su započeli ortaci, sad dovršavaju novi ortaci”. Njegov stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić premijera je pitao je li on iluzionist ili predsjednik Vlade, a Plenković im je uzvraćao kako su se pretvorili u glasnogovornike Ivice Todorića.

Bernardić je pitao premijera tko će biti odgovoran kad se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje, a Plenković mu je uzvratio kako mu se čini da ni nakon sedam mjeseci SDP-u nisu poznati osnovni elementi koji se tiču Zakona o izvanrednoj upravi.

Plenković: ‘Promovirate Todorićeve teze’

“Prije šest mjeseci Ivica Todorić je aktivirao ‘Lex Agrokor’, zakon kojeg ste pripremili za njega, a šest mjeseci nakon toga on je u Londonu, promatra nas. Vi ste dugo izbjegavali odgovoriti na pitanje tko je pisao ‘Lex Agrokor’. Onda je to umjesto Vas učinio Vaš savjetnik Vladimir Šeks, koji je rekao da ste upravo Vi autor tog ambicioznog i grandioznog zakona. Pritom je rekao kako Vam je pomogao osigurati parlamentarnu većinu, malo pritegnuo Vrdoljaka”, nabrajao je Bernardić, kako prenosi Hina.

Plenković je ustvrdio da je njegova Vlada odgovorna i brine o općim ciljevima, “za razliku od onih koji politikantski pristupaju toj temi”.

“Vi ste ponovili kako je Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića. Ja imam logičkih problema shvatiti što Vi time želite reći s obzirom na sve ovo što se zbiva… To što ste Vi u međuvremenu postali glasnogovornik g. Todorića, koji silno promovira sve njegove teze i koristi u javnom diskursu vrlo teške riječi poput veleizdaje, to, kolega Bernardiću, puno više govori o Vama i Vašoj stranci”, uzvratio mu je Plenković.

Pitanje povjerenja ministrici i Vladi

U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red proširivati. Jedna od burnijih točaka sigurno će biti i inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, koja bi se na dnevnom redu trebala naći već u petak.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić krajem prošlog tjedna, nakon što su u proceduru uputili taj prijedlog, poručio je kako SDP ima odgovornost “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja ‘Agrokor'”.

Za pokretanje opoziva Vlade prikupljen je 31 potpis – 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka: IDS-a, Glasa, HSS-a, Živog zida, Mosta i Promijenimo Hrvatsku, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku, piše Al Jazeera.

Na temelju Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima premijer Plenković podnijet će i Izvješće o sastanku Europskog vijeća koji je održan u Bruxellesu 19. i 20. listopada ove godine.

Odgoda ročišta iznenadila Todorićeve hrvatske odvjetnike

Čedo Prodanović, odvjetnik Ivice Todorića kojega je u utorak navečer britanski sud pustio na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza, izjavio je da je odluka o šestomjesečnoj odgodi ročišta za izručenjem, “donekle iznenadila” i Todorićev hrvatski odvjetnički tim. “Očito engleski sudovi nisu impresionirani samom činjenicom da netko nešto traži, nego se to treba i potkrijepiti i ostavili su dosta vremena da razmotre taj predmet i da donesu odluku nakon što se utvrde određene činjenice, a ne samo određenim pukim automatizmom”, kazao je Prodanović za radio Yammat FM, prenosi Hina.

Dodao je i da Todorićeve hrvatske odvjetnike sada “čeka određeni angažman”. “Neke stvari tamo se mogu riješiti samo uz činjenice koje se dešavaju ovdje u Hrvatskoj. Prema tome, na određeni način ćemo i mi ovdje morati suportirati engleske odvjetnike, ali o tom potom”, dodao je Prodanović.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!