Ove godine u BiH moguć dolazak više od 60.000 migranata

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je jučer da se ove godine u BiH može očekivati dolazak više od 60.000 migranata.

„Zato je potrebno što prije formirati vlast na razini BiH kako bi se sa ovim gorućim problemom mogli suočiti kvalitetno“, rekao je Mitrović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući specijalno izvješće institucije Omdusmana za ljudska prava BiH o stanju u području migracija u BiH.

On je naveo da je u prošloj godini u BiH registrirano 22.000 migranata, s tim da se procjenjuje da se od 3.000 do 5.000 migranata trenutno nalazi u BiH.

„Procjenjuje se da oko 25 posto migranata dolazi iz Sirije, dok su preostalih 75 posto takozvani ekonomski migranti. Gotovo svi registrirani migranti spadaju u kategoriju neregularnih migranata, odnosno kategoriju stranaca nereguliranog statusa“, dodao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, u BiH se trenutno odvija proces mješovitih migracija.

„Preklapaju se motivi migracija, tako da imamo strance koji su u potrazi za boljim uvjetima života i strance koji traže utočište uz međunarodnu pravnu zaštitu. BiH je dominantno tranzitna zemlja za državljane Pakistana, Irana, Iraka, Maroka, Tunisa, Alžira, Libije, Sirije, Afganistana“, naveo je Mitrović.

On smatra da povećan priliv svih kategorija migranata i kontinuitet tog procesa zahtijevaju obavezu dodatne mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa kojima BiH ne raspolaže

error: Content is protected !!