Pandurević i Novaković napustili sjednicu Ustavnopravne komisije

Na današnjem nastavku sjednice Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH razmatran je zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 3.15. Izbornog zakona BiH, čiji su podnositelji četvrtina poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. S tim u svezi, na usuglašavanje Kolegiju Komisije je, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen prijedlog zaključka da se Ustavni sud BiH izvijesti da Ustavnopravna komisija nije postiglo jedinstven stav o zahtjevu Ustavnog suda BiH.

Sjednica Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH prekinuta je, pak, u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima, a što je prijedlog zastupnika SDP-a BiH Denisa Bećirovića, te dopune Kaznenog zakona koje su predviđale zabranu negiranja genocida.

Oba zakona trebala su biti predmet rasprave na sjednici Zastupničkog doma BiH sazvane za 7. rujan, a nakon što o njima mišljenje da Komisija. Na početku rasprave zastupnik Momčilo Novaković (NDP-PDP) zatražio je da se o toj točki ne raspravlja tvrdeći da sjednici ne prisustvuju predstavnici hrvatskog naroda, iako je na zasjedanju bio Željko Komšić (DF). Potom se ispravio kazavši da sjednici ne prisustvuju članovi HDZ-a BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović, koji su opravdali svoj izostanak.

“Ako se ovo nađe pred Zastupničkim domom PSBiH u četvrtak, neće biti većine da se to podrži. Drugim riječima, predstavnici dva naroda, Hrvati i Srbi, to praktično neće podržati“, naveo je Novaković.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da ima prijedlog u svezi ove točke dnevnog reda, ali je predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost) kazao da se radi o obveznoj točki dnevnog reda te da, ako je predlagač suglasan, ona može i  prije obrazloženja prijedloga zakona izreći svoj stav. Nakon što je Bećirović rekao da bi bila šteta ne čuti obrazloženje tako dobrih prijedloga zakona, Pandurević i Novaković napustili su sjednicu bez obrazloženja, a što je Arnaut okarakterizirao kao ponašanje suprotno Poslovniku.

Nakon 15-minutne stanke dane kako bi se osigurao kvorum za nastavak sjednice, Arnaut je prisutne izvijestio da kvoruma nema, zbog čega nema ni uvjeta za nastavak zasjedanja.

Bećirović je stava da je razlog zbog kojeg su Pandurević i Novaković napustili sjednicu zapravo samo formalan te da je pozadina mnogo dublja jer oni nastoje onemogućiti raspravu o ovom pitanju uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!