GRADILI SU JE 100 GODINA, SADA NESTAJE U MINUTAMA: Pao glavni toranj i krov katedrale Notre Dame (VIDEO)

Advertisements

U poslijepodnevnim satima je izbio veliki požar na slavnoj pariškoj katedrali Notre Dame.

Uništen je krov i glavni toranj crkve. Vatrena buktinja progutala je ogromni dio poznate crkve u kratkom vremenu. Macron je najavio dolazak na lice mjesta, dok Parižani s nevjericom u plaču promatraju neviđene scene.

Fotografije i video – zapisi postavljeni na društvenim mrežama pokazuju ogroman planen i dim iznad ovog historijskog zdanja.

Fire breaks out at Notre Dame cathedral

BREAKING: A fire has broken out at the Notre Dame cathedral in Paris, one of the city's most iconic sights. abcn.ws/2UG6dGH

Gepostet von World News Now am Montag, 15. April 2019

Veliki dio 850 godina stare katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu.

Na snimkama iz relativne blizine crkve vidljivo je da iz nje suklja gust dim, a krov je obuhvaćen velikim plamenim jezicima. U tijeku je velika akcija vatrogasaca koji pokušavaju savladati buktinju.

Vatrogasci i ostale hitne službe su na terenu, a zasad nema podataka o uzrocima ovog incidenta kao ni o eventualno ozlijeđenim osobama.

– Krov se urušio, javlja reporter francuske televizije France 24 s lica mjesta.

Prva dojava o vatri, koja je navodno izbila u jednom od tornjeva, stigla je u 17:50h, a odmah nakon toga izvršena je evakuacija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u 20 sati trebao održati važan politički govor, to je obraćanje naciji zbog ovog požara koji, po svemu sudeći, prerasta u veliku katastrofu, otkazao.

Kako je potvrdila gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, vatrogasci pokušavaju da stave vatru pod kontrolu i surađuju sa crkvenim vlastima. Zamolila je sve da poštuju apele policije i zonu sigurnosti oko katedrale.

Katolička crkva u Francuskoj prošle je godine snažno apelirala da se prikupe sredstva za obnovu katedrale koja se počela osipati.

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju, a brončane statue su bile izmještene prošlog tjedna zbog radova.

Francuski mediji se pozivaju na izjave pripadnika pariške vatrogasne brigade koji su naveli kako je požar „moguće povezan“ sa renoviranjem, ali još uvijek nije jasno što je izazvalo požar. Lokalni mediji navode kako policija slučaj tretira kao nesreću.

Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća poznata je i po klasičnom književnom djelu Viktora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“ .

Katedrala Notre-Dame slovi kao jedan od najboljih primjera francuske gotičke arhitekture. Njezina je gradnja započeta 1160. godine, a velikim je dijelom završena točno sto godina kasnije. Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena –  duga je 128 metara, široka 48 metara, a njezini su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti i zastrašujućim vodorigama.

Kao i mnoge druge crkve u Europi i Notre-Dame je prošla kroz niz promjena tijekom svoje povijesti, a veliku je štetu pretrpjela tijekom Francuske revolucije kada je velik dio religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen. Tijekom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpjela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

No, nikada u povijesti Notre-Dame nije pretrpjela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u tijeku.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!