‘Planjaxovo pero’ Dini Bavčić, Jovi Čuliću i Vernesu Subašiću

U okviru programa XXXI Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga u Centru Skenderija Sarajevo upriličena je dodjela Nagrade za najbolju priču za djecu i omladinu ‘Planjaxovo pero 2018’.

Tokom tog događaja organizatori Knjižarska kuća Planjax Komerc, Planjax Produkta i Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH iz Tešnja prezentirali su i knjigu ‘Na krilima zmaja’ sa najuspješnijim pričama sa konkursa za spomenutu nagradu. 

Selektor konkursa bio je prof. dr. Miljko Sindić, koji je odabrao za Zlatno ‘Planjaxovo pero’ Dinu Bavčić za priču ‘Princ i morska pjena’. Srebreno ‘Planjaxovo pero’ dodijeljeno je Jovi Čuliću za priču ‘Odrastanje uz knjigu’, dok je brončano ‘Planjaxovo pero’ osvojio Vernes Subašić za priču ‘Drvena koliba’.

Kako navode organizatori, laureati novčani iznos poklanjaju Udruženju građana Roditelji osoba oboljelih od cerebralne paralize, nikrocefalije i hidrocefalusa ‘Dlan’ Zenica.

Književnik Mehmed Đedović ocijenio je kako je vrijedan taj konkurs i odličan potez izdavača i razlog više da projekt bude nastavljen, dok je Muamera Planjac podsjetila da je već otvoren novi konkurs za 2019., do kraja decembra ove godine, koji već šestu godinu uspješno realiziraju.

Govoreći o nagradi ‘Planjaxovo pero 2018.’ Bajruzin Hajro Planjac istakao je da je taj ‘Planjaxov’ pothvat probudio bh. autore za djecu i potaknuo ih na stvaranje te kako je cilj natječaja za najbolju priču za djecu i mlade postignut jer se odazvalo 86 pisaca iz cijele Bosne i Hercegovine, od afirmiranih imena do onih čije vrijeme tek dolazi.

Nagrada Planjax za doprinos književnosti pripada pjesniku za djecu Šimi Ešiću koji obilježava 50 godina umjetničkog rada, a Planjaxova nagrada za najvrjedniju knjigu štampanu u štampariji ‘Planjax print’ Sulejmanu Kupusoviću poshumno.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!