Po prvi put otkad postoji, Federacija BiH ima akumulirani suficit

Politika fiskalne održivosti i financijske stabilnosti koju cijelo vrijeme zagovara i provodi aktualna Vlada Federacije BiH rezultirala je, po prvi put od uspostave Federacije BiH, akumuliranim suficitom, istaknula je za Fenu dopredsjednica Vlade i ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Kako je dodala, prema zadnjem konsolidiranom izvješću, koji uključuje proračun Federacije BiH, 10 županijskih proračuna, 80 proračuna općina i šest proračuna izvanproračunskih fondova, po prvi put je evidentiran akumulirani suficit s danom 31.12.2018. godine

“S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi izvanproračunskih fondova, što je sve na određeni način rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o financijskom poslovanju i unutarnjem platnom prometu. Proračuni su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti FBiH“, ističe ministrica Milićević te osobito ukazuje na činjenicu da je aktualna Vlada za svog mandata u predviđenom roku usvajala godišnje proračune, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obveza Vlade.

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg proračuna, ministrica Milićević kaže da je on nužan, među ostalim i stoga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

“Znamo da će biti nužne izmjene u proračunu i vezano za usvajanje zakona o braniteljskoj populaciji i da će biti nužne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku, iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Zbog tog pitanja Vlada i sindikati moraju sjesti i nekako izići iz te situacije“, zaključuje u izjavi za Fenu dopremijerka i ministrica financija FBiH Milićević. 

One thought on “Po prvi put otkad postoji, Federacija BiH ima akumulirani suficit

  • svibanj 18, 2019 at 6:11 am
    Permalink

    Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate li sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za podmirenje duga ili otplatu računa ili započeti lijepo poslovanje? Trebate li sredstva za financiranje vašeg projekta? Nudimo zajamčene usluge kredita u bilo kojem iznosu i bilo kojem dijelu svijeta za (pojedince, tvrtke, posrednike za nekretnine i korporativna tijela) uz našu vrhunsku kamatnu stopu od 2%. Za prijavu i više informacija pošaljite odgovore na sljedeću e-mail adresu: ([email protected])

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!