SDP NAKON BURNE RASPRAVE DONIO ODLUKU: Nema koalicije sa nacionalnim strankama

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanja donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Većina od 61 člana Glavnog odbora glasala je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama, piše klix.ba.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou. 

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stava Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bosanskohercegovačkog bloka. 

“SDA je uništila svaku mogućnost ulaska SDP-a u vlast zbog uvođenja delegata HDZ-a i SNSD-a u Domove naroda čime je omogućena blokada svih procesa”, izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a nakon sjednice Glavnog odbora koja je trajala 12 sati.

“SDA je igrala dvostruku ulogu, pozivajući Bh. blok u vlast, a u isto vrijeme iskoristila priliku da ojača poziciju SNSD-a i HDZ-a”, poručio je Nikšić kao obrazloženje zašto SDP neće u koaliciju sa SDA.

Prema svim procjenama u opoziciji na višim nivoima ostati će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore sa nacionalnim strankama. 

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti organi ove stranke.

error: Content is protected !!