Poslijeratni dogovor Zubak – Izetbegović kao temelj za razgovore

MOSTAR – Predsjednik Hrvatske stranke (HS) BiH Božo Skopljaković poziva ključne  političke aktere, i u vlasti i u oporbi, da konačno ozbiljno i odgovorno otvore dijalog o uspostavi kanala na hrvatskom jeziku na Javnom RTV servisu FBiH.

“Dogovor koji su  neposredno nakon rata postigli tadašnji hrvatski i bošnjački čelnici, Krešimir Zubak i Alija Izetbegović, o uspostavi kanala na hrvatskom jeziku na RTV FBiH a pod okriljem OHR-a  pravi su smjer u kojem trebaju ići razgovori za spas posrnulog javnoga rtv servisa. Nitko nema pravo Hrvatima, kao jednom od tri konstitutivna naroda, osporavati uspostavu kanala na jeziku tog naroda, što je apsolutno podudarno s temeljnim ljudskim i europskim pravima i vrijednostima. No, pri tome se nikako ne smije upasti u zamku i posegnuti za varijantom formiranja dva kanala na nacionalnim jezicima koji bi bili suprotstavljeni u svojim  programskim i profesionalnim načelima i koji bi onda bili pogubno sredstvo za međusobna politička i nacionalna razračunavanja i sijanje mržnje“, priopćio je HS BiH u kojem drže da  radijski i televizijski eksperti mogu neopterećeno i profesionalno razraditi model funkcioniranja dva kanala na hrvatskom i bosanskom jeziku, pa i na srpskom ako to predstavnici tog naroda zatraže, dok bi svi slušatelji i gledatelji koji bi plaćali te kanale bili objektivno informirani a nacionalne kulture, običaji, povijest bili ravnopravno zastupljeni.

“Doista mi nije jasno zbog čega su hrvatski i bošnjački čelnici, napose oni iz HDZ BIH i  SDA, odustali od  korektnog sporazuma Zubak-Izetbegović da bi sada HDZ BiH tražio kanal na hrvatskom jeziku a SDA to nepotrebno i nedopustivo osporavala. Dogovorom hrvatskih i bošnjačkih čelnika stišale bi se tenzije između dva naroda i poslalo važnu poruku da postoji spremnost za rješavanje i drugih gorućih problema. Nakon uspostave kanala na hrvatskom  jeziku na  Javnom rtv servisu u FBiH stvorile bi se i kvalitetne pretpostavke da se otvori  dijalog i o uspostavi  kanala na hrvatskom jeziku, a moguće i na bosanskom, i na RTRS“, argumentira Skopljaković.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!