Povučena disciplinska prijava protiv v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić

Državni tužitelj Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog “nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Janjić je krajem svibnja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi da informira javnost “o stepenu nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma interesovanja za rad na ovim predmetima od strane vršiteljice dužnosti glavnog tužioca u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovodioca Odjela za ratne zločine”.

Janjić je tvrdio da je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužiteljstva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužitelja na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

On se pozvao na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužiteljstva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužiteljstvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

“Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić.

Ona je dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužitelja Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!