Poziv na umjerenu predizbornu retoriku

Klub za Europske integracije i sigurnosna pitanja koji djeluju pri Parlamentarnoj skupštini BiH pozvao je  sve političke stranke i kandidate na predstojećim izborima, kao i nositelje javnih funkcija na retoriku koja neće širiti i poticati govor mržnje tijekom predizborne kampanje za opće izbore 7. listopada.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavljena je zajednička izjava Kluba u kojoj je od svih institucija BiH zatraženo da provode zakone, a od organa pravosuđa maksimalan angažman u skladu sa zakonskim nadležnostima u sprečavanju i sankcioniranju govora mržnje.

Izraženo je očekivanje da se mediji putem fer i objektivnog izvješćivanja bore protiv lažnih vijesti i govora mržnje, te da prenose sadržaje koji neće sadržavati ksenofobne, antisemitističke ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji.

U zajedničkoj izjavi, za koju je navedeno da ima za cilj provođenje općih izbora 2018. u sigurnom demokratskom okruženju, posebno je ukazano na potrebu objektivnog i fer izvještavanja javnih servisa koje financiraju građani putem RTV takse.

Regulatorni organi za tiskane i elektronske medije pozvani su da sankcioniraju sva medijska izvještavanja u kojima se širi, potiče ili promovira govor mržnje.

Zajedničku izjavu predstavili su Saša Magazinović, Maja Gasal Vražalica, Momčilo Novaković, Mirsad Isaković, Sifet Podžić i Jasmin Emrić.

Klub za europske integracije i sigurnosna pitanja čine 14 zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine BiH iz 12 političkih stranaka, a njegov rad podržava Međunarodni republikanski institut.

error: Content is protected !!