Pred ramskom šljivom svijetla budućnost

Sajamska manifestacija Dani šljive počela otvorena je jučer u Prozor-Rami, a danas će nagrade i priznanja odbiti najbolji lokalni proizvodi. Načelnik Rame Jozo Ivančević u izjavni za Dnevni list kaže da su zadovoljeni brojem izlagača na 12. Danima šljive, koji dolaze i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske – konkretnije Siska, Popovače.

Podrška proizvodnji

Ivančević ističe da je sajam od iznimne vlažnosti, kako za promociju domaćih proizvoda, tako i za povezivanje i upoznavanje proizvođača iz svih krajeva, razmjene iskustava, ali bi reklame same Općine.

Dodaje da Općina subvencijama pomaže domaću proizvodnju, sufinancira kamate na kredita proizvođačima, a na nedavnih poziv općine za širenje nasada šljive odazivao se veliki broj mještana.

„Interes je da takvih proizvođača bude što više, pa potpomažemo i širenje voćnjaka“, istaknuo je.  Na sajmu izlaže i Anica Jurić, više i ne zna po koji put …. Na štandu ima u ponudi odmaći melem, ramsku šljivu, ajvar, više vrsta pekmeza, razne likere…

„Svake godine sam na sajmu, a idem i na sajmove u okruženju. Samo sam prošle godine propustila ovaj sajam i to zbog privatnih obaveza i baš mi je bilo žao“, kaže ova vrijedna domaćica iz ramskih Ljubunaca. Sve što ima u ponudi proizvodi kod kuće zajedno s obitelji. Priča nam da ima dva sina svećenika, a i treći je na Bogosloviji.  Pozitivna iskustava sa sajma ima i Mirza Đogić, koji svoje proizvode i izvozi, glavninu u EU. 80 posto proizvodnje mu sačinjavaju šumski plodovi, gljive, ljekovito bilje, a u proizvodnji sudjeluje cijela obitelj. Smatra da budućnosti za domaće proizvode ima, jer je to jedina preostala zdrava hrana.

Budućnost

Josip Juričić iz Službe za razvoj Općine Rama nam kaže da su zadovoljeni ovom razinom sajma. Osamdesetak izlagača izlaže na 1000 metara četvornih prostora.

„To je ono što im zapravo želimo, i ne želimo veći sajam, već upravo ovakav“, kaže Juričić. Cilj sajma je pomoći lokalnim poljoprivrednicima, ali i turističkim djelatnicima, malo ih ohrabriti za nastup na tržištu, poticati ih na rast i jačanje, potvrdio je. Smatra da višestoljetna tradicije uzgoja šljive i proizvodnje šljive u Prozor-Rami ima svijetlu budućnost, a već najavljuje da pomoć poljoprivrednicima kroz revitalizaciju nasada šljive neće izostati ni idućih godina. Sajamska manifestacija održava se i danas, a već prvi dan je zabilježila značajan broj posjetitelja.  K.Bošnjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!