Predsjednik Ekvadora o Assangeu: Pokušao uspostaviti ‘špijunski centar’

Advertisements

Ekvadorski predsjednik stao je u obranu odluke da se Julanu Assangeu uskrati azil, navodeći da je osnivač WikiLeaksa unutar diplomatske misije ove zemlje u Londonu pokušao uspostaviti „špijunski centar“.

„Žalosno je da su s naše teritorije, i uz dopuštenje prethodne vlade, osigurana sredstva u okviru ekvadorske ambasade u Londonu da se miješa u procese drugih država“, rekao je Lenin Moreno za The Guardian, te je dodao:

„Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća čija smo vrata otvorili, postane centar za špijuniranje. Naša odluka nije proizvoljna, već se bazira na međunarodnom pravu“, rekao je Moreno.

U četvrtak, britanska policija objavila je da je uhitila Assangea nakon što je Vlada Ekvadora odlučila da mu poništi azil.

Assange se izjasnio da nije kriv za kršenje uvjetne kazne 2012. godine, kada je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, ali je ipak osuđen.

Kome prednost – Švedskoj ili SAD-u?

Presuda će mu biti izrečena naknadno, a suočava se sa maksimalnom kaznom od 12 mjeseci zatvora. Assange, australski državljanin, također se suočava i sa optužbama za seksualni napad u Švedskoj. Navodno, uskoro bi se slučaj navodnog silovanja u toj zemlji ponovno trebao otvoriti.

Ukoliko Stockholm zatraži njegovo izručenje, Vlada Velike Britanije morat će odlučiti da li će prihvatiti taj, ili pak zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, koje su za Assangeom raspisale potjernicu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata na stranici WikiLeaks.

Odluku o tome vjerojatno će donijeti ministar unutarnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid, dok više od 70 britanskih parlamentaraca smatra da se prioritet treba dati švedskom zahtjevu, prenosi Al Jazeera i agencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!