Premijerno prikazan film ‘Velika bijela kuća’ u Tuzli

Film “Velika bijela kuća” premijerno je prikazan u tuzlanskom Cinestaru povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

Radi se o dokumentarnom filmu u kojem djeca na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” i njihovog mentora Zorana Ćatića, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom.

– Na ovaj način željeli su pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali film istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje – ističe se u saopćenju Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Film je ostvario veliki uspjeh u oktobru prošle godine osvojivši najveću nagradu, Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF) i tako je postao najbolji film 7. DUFF-a.

Na premijeri među publikom su bila hrabra djeca i roditelji, donatori, volonteri, predstavnici institucija te mnogi drugi veliki prijatelji Udruženja koji podržavaju njihov rad i koji su velika podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama.

Program premijere koji je obuhvatio i obraćanje mladih liječenih od raka, članova grupe MladiCe, je ispunio salu pozitivom, ljubavlju i nevjerovatnom energijom.

– Ovaj film je kruna našeg dosadašnjeg rada, a pošto je film dijelom i priča o Roditeljskoj kući, pa i naziv simbolično aludira na nju, onda je on i kruna rada Roditeljske kuće. Njegova premijera je i dijelom zahvala svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način podržali rad Roditeljske kuće i Udruženja, a samim tim i rad mreže mladih liječenih od raka MladiCa te djecu oboljelu od raka. Kroz film smo željeli i podići svijest našeg društva o raku kod djece i mislimo da je on zaista uspio u tome – rekla je predstavnica mreže mladih liječenih od raka MladiCe Advija Džambas, navodi se u saopćenju.

error: Content is protected !!