PRESEDAN: Princeza želi biti premijerka

Sestra tajlandskog kralja u petak je ušla u utrku za premijersku funkciju kao kandidatkinja populističke stranke, što je presedan u tajlandskoj politici obilježenoj sukobima između pristalica kraljevske porodice koji gravitiraju Bangkoku i onih okupljenih oko zbačenog premijera Thaksina Shinawatre.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, bit će kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Thaksinu Shinawatri, političaru u središtu političkih turbulencija i rivalskih uličnih protesta koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Ubolratana je najstarija kći kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausanni, a studirala je matematiku i biohemiju na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT)
i magistrirala javno zdravstvo na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu, prenosi reuters.

Princeza Ubolratana napustila je svoju kraljevsku titulu  1972. kada se udala za Amerikanca Petera Jensena, kojeg je upoznala dok je studirala.
Princeza Ubolratana živjela je u Sjedinjenim Državama 26 godina do 1998., kada se razvela od Jensena s kojim ima troje djece i vratila se na Tajland.
Njezin sin je stradao je  u tsunamiju u Indijskom oceanu 2004. godine u dobi od 21  godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!