Pripremni radovi na obnovi mostarskog hotela ‘Neretva’ u punom zamahu

Pripremni radovi za početak obnove ratom porušenog hotela Neretva, jednog od prijeratnih simbola grada, u punom su zamahu.

Djelatnici poduzeća “Građevinar Fajić” završavaju postavljanje skela, a montiran je i kran i uskoro počinje dugo očekivana obnova ljepotice, čije otvaranje mostaroljupci željno očekuju.

Riječ je o kultnom mostarskom objektu smještenom na Trgu Musala u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza. Hotel je sagrađen 1892. godine u vrijeme austrougarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu koji je tada bio dominantan.

Prije petnaest godina hotel je kupila Općina Stari Grad, a obnovu je otežavala povijesna vrijednost objekta i zahtjevi da se zadrži njegov autentični izgled. Hotel je upisan na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Obnovljeni Hotel Neretva trebao bi imati 83 sobe uređene u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Početak radova obradovao je slučajne prolaznike, kao i sve one koji su godinama alarmirali i pozivali da se nešto učini s jednim od simbola grada na Neretvi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 milijuna eura, a ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, hotel bi prve goste mogao da primi u 2020. godini.

Obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku, rekonstrukcijom hotela Neretva u najvećoj mjeri će se poštovati izvorni vanjski izgled i oblik građevine.

error: Content is protected !!