PROCURIO UGOVOR: Američki lobisti za 140.000 KM mjesečno savjetuju RS

Vlada Republike Srpske je 25. travnja potpisala ugovor s američkom lobističkom firmom ‘McGinnis Lochridge’ iz Texasa, koja će joj pružati pravne usluge u SAD-u te održavati web stranice na engleskom jeziku. Ugovor, sadržaj kojeg je ‘procurio’ na internetu, a koji je u ime Vlade RS-a potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a, nosi oznaku “interno”.

U ugovoru, među ostalim, stoji da će firma ‘McGinnis Lochridge’ “savjetovati i predstavljati” RS u odnosima s OHR-om i Vijećem za provedbu mira (PIC), OESS-om, Vijećem sigurnosti UN-a, EU-om, s Vijećem Evrope i drugim međunarodnim institucijama, a kako bi se zakone RS-a i zakone na razini BiH uskladilo s europskim standardima potrebnim za pristupanje u EU. U ugovoru su, kako prenosi Klix, u više navrata RS i BiH naznačeni kao odvojeni subjekti, pa se tako navodi da će se usluge savjetovanja pružati i pri usklađivanju djelovanja institucija i zakona RS-a i onih na razini BiH s daytonskim okvirom.

Za te će usluge Vlada Republike Srpske, kako stoji u ugovoru, iz proračuna mjesečno izdvajati 80.000 dolara, odnosno blizu 140.000 KM. Inače, ugovor između navedene pravne firme iz Texasa i Vlade RS-a je potpisan za razdoblje od 1. svibnja do 31. Prosinca, što znači da će za to razdoblje porezni obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 milijuna KM za predstavljanje RS u SAD-u.

Ugovor, nadalje, uključuje i “pružanje pisanih i usmenih savjeta članovima Vlade na zahtjev”.

“S vremena na vrijeme, Vlada može tražiti od nas da pružimo informacije koje se tiču takvih savjeta članovima administracije SAD-a ili Kongresa. Takve informacije se odnose na zakon i politiku odnosa vlade s SAD-om i drugim međunarodnim organizacijama i suverenim državama. Registrant će, također, održavati web stranicu sa sadržajem koji se odnosi na pravna i politička pitanja relevantna za BiH“, navodi se u opisu aktivnosti koje će obavljati kompanija u ime RS-a. Dalje se navodi da aktivnosti tvrtke mogu uključivati kontaktiranje različitih dužnosnika izvršne vlasti SAD-a, dužnosnika američkih vladinih agencija, članova i osoblja Senata i Zastupničkog doma SAD-a u svezi pitanja međunarodne suradnje i politike stranog entiteta, uključujući njegove odnose s SAD, drugim suverenim državama i međunarodnim organizacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!