PROGLAŠEN NEURAČUNLJIVIM Ubio majku i jeo dijelove tijela

Velić se sam predao nakon zločina i priznao što je uradio s tijelom svoje majke. Na saslušanju kod tužitelja, rekao je da su mu sve naredili “džinovi”

BIHAĆ – Vijeće Županijskog suda u Bihaću u četvrtak je donijelo presudu kojom je Sabahudinu Veliću (34) iz Bosanske Krupe izreklo mjeru prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu u trajanju od šest mjeseci, jer je proglašen krivim da je u stanju neuračunljivosti, u rujnu prošle godine, na podmukao način usmrtio svoju majku, čije je dijelove tijela uništio i oskrnavio, te ubio svog psa.

– Vijeće Županijskog suda u Bihaću donijelo je presudu kojom se utvrđuje da je optuženi Sabahudin Velić u stanju neuračunljivosti počinio protupravno djelo ubojstvo, protupravno djelo povreda mira pokojnika i protupravno djelo – mučenje i ubijanje životinje. Rješenjem istog suda optuženom Velić Sabahudinu određen je privremeni prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi, u trajanju od šest mjeseci, potvrdila je Faktoru glasnogovornica Suda Ena Šahinović. Velić će odlukom Suda, iz KPZ-a Luke, biti prebačen u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Sokolac.

Mučni prizori

Monstruozni zločin koji je šokirao BiH, ali i regiju, otkriven je 14. rujna prošle godine u zaseoku Velići u općini Bosanska Krupa, gdje je Velić, prema vlastitom priznanju, ubio svoju majku Nasihu, potom je iskasapio i jeo dijelove njenog tijela. Tijelo je nakon ubojstva najprije zakopao, a potom ponovo otkopao i rasparčao, zatim spalio, a onda ponovo zakopao na nekoliko lokacija u blizini obiteljske kuće.

Velić je uhićen u Sarajevu, nakon što se autom dovezao iz Bosanske Krupe i pozvao sarajevsku policiju kojoj je priznao što je uradio.

U međuvremenu je policiji u Unsko-sanskoj županiji njegov brat I. V., koji živi u inozemstvu, kazao da mu je brat u telefonskom razgovoru rekao da je njihovu majku ubio sjekirom.

Policija je odmah otišla do njihove kuće, ali nikog nije zatekla, da bi ih u međuvremenu iz Sarajeva obavijestili o uhićenju Velića i onome što je on ispričao sarajevskim istražiteljima.

Nakon što je prevezen u Bosansku krajinu i predan pripadnicima MUP-a USŽ-a, Velić je šokiranim policajcima ponovo ispričao što je uradio. Policija je Velića odvela do kuće kako bi pokazao lokacije na kojima je zakopao dijelove tijela. Međutim, nije se mogao sjetiti ni točne lokacije. ali ni točnog vremena kada je usmrtio majku. Teren oko kuće prekopan je bagerom i ubrzo su pronađeni dijelovi tijela nesretne žene. Od mučnog prizora na mjestu događaja jednom od istražitelja je i pozlilo. Sutradan je po nalogu tužitelja rađena obdukcija, kojom je utvrđeno da je smrt nastupila pet do sedam dana ranije.

Psihička bolest

Velić je sproveden na saslušanje u Tužiteljstvo, gdje je još jednom priznao izvršenje djela. Upitan zašto je to uradio, Velić je rako tužitelju da su mu sve “naredili džinovi”.

Nakon saslušanja, nadležnom sudu je predloženo da mu odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, kao i bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti. Timskim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je postojanje psihičke bolesti. Županijski sud u Bihaću potvrdio je 10. prosinca optužnicu Tužiteljstva USŽ-a kojom mu je na teret stavljeno da je “neutvrđenog dana u prvoj polovini rujna 2018. godine, u dvorištu svoje kuće koja se nalazi u zaseoku Velići, mjesto Mahmić Selo, općina Bosanska Krupa, ne mogavši shvatiti značaj svog djela i upravljati svojim postupcima uslijed duševne bolesti psihotičnog karaktera iz shizofrenog spektra, na podmukao način usmrtio svoju majku, uništio dijelove tijela svoje majke i oskrnavio njene organe, te da je ubio svog psa”.

error: Content is protected !!