REIS: Zaustaviti kampanju pritisaka i napada

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je poslao pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apeluje na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i Islamsku zajednicu u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Sa sadržajem pisma Kancelarija reisu-l-uleme je upoznala i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka i ambasade članica PIC-a – prenosi MINA.

U pismu se navodi da su nemili događaji koji su se desili u proteklih nekoliko dana u entitetu RS unijeli nemir među građane BiH, a naročito među povratnike Bošnjake, koji su članovi i pripadnici Islamske zajednice u BiH.

Dodaje se da „smotra paravojnih četničkih formacija u Višegradu na istom mjestu gdje su neki od postrojenih počinili stravične zločine protiv nedužnih civila i prizivanje novih zločina ne smije proći nekažnjeno i članovi Islamske zajednice s pravom očekuju da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi bilo gdje u BiH“.

– Islamska zajednica nema informaciju o rezultatima istrage zbog prijetnji koje su na društvenim mrežama direktno upućene imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću i njegovoj porodici u kojima osoba čiji je identitet poznat policiji prijeti imamu „da će mu silovati kćerku i suprugu u džamiji“. Također, naša javnost očekuje informaciju i o napadu na džamijske prostorije u Prijedoru kada su ispisani nacionalistički grafiti – navodi se u pismu.

Ističe se da je građane BiH i pripadnike Islamske zajednice posebno uznemirio jučerašnji napad na Azrina Hodžića iz Prijedora „koji je sve nas, a naročito malobrojne povratnike, podsjetio na ono što su nedužni civili proživljavali u tom gradu i drugim bosanskim gradovima od 1992. do 1995“.

– Dobro je da je počinitelj blagovremeno priveden, ali očekujemo da će tužiteljstvo napad tretirati i kao zločin iz mržnje i da će to pred sudom biti otežavajuća okolnost za zločinca i njegove nalogodavce. Neprocesuiranjem ovog i svih sličnih napada kao zločina iz mržnje koji nose jasnu političku poruku šalje se pogrešna poruka o tome kako je obnova suživota na ovim prostorima nemoguća i da zločinci uživaju političku podršku pojedinaca i institucija na nekim nivoima vlasti. Zato nas je zabrinula informacija da su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neke političke opcije odbile barem da nedvosmisleno osude skup u Višegradu koji je organizovao Ravnogorski četnički pokret – navodi se u pismu.

Nadamo se i očekujemo, stoji na kraju pisma, da će institucije BiH, ali i njenog entiteta RS prema svojim ustavnim nadležnostima procesuirati sve aktere “ove zlonamjerne kampanje koja sve više liči na dobro osmišljeni poduhvat sa dalekosežnim posljedicama ukoliko adekvatno ne reagujemo”.

error: Content is protected !!