Republikanci napali Trumpa zbog Khashoggija

Stariji predstavnik republikanaca u SAD-u napao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog neuspjeha u pružanju novih informacija o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Citirajući pismo koje je dobio od Trumpove administracije, vodeći republikanac u Odboru za vanjske poslove Michael McCaul je kazao da je “duboko uznemiren”.

“Svi uključeni u ovaj grozni zločin moraju biti identificirane i moraju odgovarati. Pozivam administraciju da odmah udovolji zahtjevima zakona i Kongresu da potrebne informacije”, kazao je McCaul.

Bijela kuća je do petka trebala Kongresu dostaviti izvještaj o ubojstvu Khashoggija.

Članovi Kongresa žele saznati da li saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji iza ubojstva.

Khashoggi, kolumnista The Washington Posta poznat po kritičkom pisanju o saudijskoj vladi, ubijen je 2. listopada 2018. nakon u ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu. Tijelo mu je raskomadano i još nije pronađeno.

U početku je Saudijska Arabija, inače američki saveznik, poricala bilo kakvu uključenost u ubojstvu. Ali nakon niza kontradiktornih izjava, Kraljevstvo je priznalo da je tim saudijskih agenata ubio novinara unutar konzulata.

U izvještaju CIA-e zaključeno je da je MBS naručio ubojstvo, ali to prijestolonasljednik poriče. Nakon ubojstva slijedili su tjedni bijesa političara sa Zapada koji su tražili da se Saudijska Arabija proglasi odgovornom za ubojstvo.

Dvostranačka grupa američkih senatora pokrenula je 10. listopada globalni Zakon Magnitsky, prema kojem je predsjednik dužan istražiti i utvrditi je li stranac odgovoran za ubojstvo Khashoggija, u roku od 120 dana, navodi Al Jazeera i agencije.

error: Content is protected !!