SAFET ORUČEVIĆ ODGOVORIO SEADU ĐULIĆU: Podrška Bešliću je potpuno nerazumna

Bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević reagirao je, putem otvorenog pisma,  na tvrdnje predsjednika UABNOR-a Mostar  Seada Đulića izrečene u nedavnom intervjuu za naš list.

Reakciju, odnosno otvoreno pismo Safeta Oručevića prenosimo u dijelovima koji se odnose na teme i tvrdnje izrečene u spomenutom intervjuu.

„Nisam imao namjeru odgovarati ni na izjave Seje Đulića, ali brojni pozivi i poruke, mojih prijatelja i neprijatelja, koji su uslijedili nakon toga, zavrijeđuju jedan, zbirni odgovor.Nisam htio reagirati i iz razloga što smatram da je svaka svađa i rasprava sa drugom Sejom, samo puko rasipanje energije i skretanje pažnje sa pravog problema koji, u cijeloj ovoj raspravi, čini se postaje sekundaran. Ali, moram nakon izjave Seje Đulića u mostarskom Dnevnom listu pod naslovom “Ljubo Bešlić je u pravu, manipuliraju obnovom Partizanskog groblja” optužujući između ostalih i Centar za mir i mene lično. Cijenim Sejin trud, borbu i političku i privatnu. Zato me posebno iznenadio njegov, ničim izazvan izljev srdžbe kad je u pitanju formiranje Odbora za obnovu Partizanskog spomenika. Njegova podrška Ljubi Bešliću u negiranju legaliteta novog odbora je potpuno nerazumna, jer u istom pismu Ljubo Bešlić potpuno eliminira bilo kakvu mogućnost učešća UABNOAR-a kao udruženja građana u aktivnostima oko obnove“, kaže Oručević u otvorenom pismu.

„U aktivnosti na obnovi Partizanskog spomen-groblja uključio sam se na poziv i ličnu molbu mog nedavno preminulog prijatelja, Radmila Brace Andrića, istaknutog učesnika NOR-a, funkcionera SUBNOAR-a i UABNOAR-a, bivšeg gradonačelnika Mostara i predsjednika Odbora za podršku izgradnji Partizanskog-spomen groblja, zahvaljujući čijem angažmanu je ovaj spomenik i uvršten na listu nacionalnih spomenika BiH 2006. godine.“, kaže Safet Oručević.

„Zato smatramo da će Odbor na čijem čelu se nalazi privrednik i kulturni aktivista Sergej Šotrić uspješno realizirati obnovu ovog veličanstvenog spomenika. Sa ovim prijedlogom se složio i Braca, a dobio je i jednoglasnu podršku svih članova Odbora. Žalim samo što i mostarski UABNOAR nije odmah dao podršku ovom prijedlogu, kako bi se zajednički uključili i drugarski dogovorili realizaciju ovog projekta.“, kaže se dalje u pismu.

Oručević u pismu tvrdi da nema nitko ništa protiv angažmana Seada Đulića, UABNOR-a i bilo koga drugog tko misli da može doprinjeti da se ovaj cilj ostvari, te kaže da  mu je iz godine u godinu dosadilo gledati apele, pozive, kukanja, prijetnje i to bez konkretnih rezultata.

„Smatram da je pogrešno, nemoralno i nezakonito skupljati novac za obnovu nacionalnog spomenika preko računa udruženja građana UABNOAR-a. Svi koji skupljaju novac na bilo koji način osim da novac bude deponiran na zvaničnom depozitnom računu otvorenom kod nadležne državne institucije, dužni su to obrazložiti barem javnosti, ako ne i nekim drugim organima. Sejo kao predsjednik UABNOAR- a, dužan je objavljivati transparentno sve donacije građana koje uplaćuju u ove svrhe zbog svih članova koje predstavlja u UABNOAR-u.  Smatram da je Partizansko-spomen groblje u Mostaru nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i da je potrebno osigurati materijalnu i svaku drugu podršku od institucija Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, Vlade Federacije BiH, Grada Mostara, a pod nadzorom stručnih službi Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i Agencije Stari grad Mostar.“, kaže Safet Oručević.

Uz druge navode, Oručević kaže da je u izjavama Seada Đulića ‘prepoznao još neke žaoke’, te odgovara da ne ide „na Partizansko groblje 14. februara iz nekih ličnih razloga jer mu ne odgovaraju gužva, buka megafona i žalopojki’, ali da ide na pomen članovima svoje obitelji.

„Prvi sam 1995. godine, a kasnije svake godine mog angažmana u gradu, zajedno sa rahmetli Alijom Bijavicom redovno obilazio Partizansko groblje i polagao cvijeće“, napominje, uz ostalo,  Oručević.

Što se tiče Đulićeve tvrdnje da je sve politički motivirano jer želi postati gradonačelnik Mostara, Oručević poručuje da nema te ambicije.

„Ja sam gradonačelnik Mostara već bio i nikad nisam izgubio izbore u Mostaru, za razliku od Seje i njegovih drugova koji redovno gube. Sad im želim puno sreće i još više pameti.“ , kaže Oručević.

„Konačan cilj – obnova Partizanskog groblja moguća je samo ako ovo bude projekat okupljanja a ne projekat ličnih ambicija, interesa i promocija. Mogli smo obnoviti Stari most na način da to bude simbol mržnje, ali smo smogli snage i mudrosti da ga obnovimo zajednički, i on je danas svjetski Spomenik mira. Tako će, ne sumnjam, biti i sa Partizanskim grobljem, a svaka “žrtva” koja padne na putu njegove obnove neće biti zaboravljena.“, zaključuje u svom odgovoru Safet Oručević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!