SBB: Izetbegović želi sačuvati kontrolu nad OSA-om

Reagirajući na priopćenje za javnost SDA u kojem se, kako se ističe, lažno navodi da Fahrudin Radončić zajedno sa Čovićem i Dodikom ruši OSA-u, SBB je saopćio da nije u pitanju nikakvo rušenje državne obavještajne službe, već legalan rad i djelovanje Fahrudina Radončića u zajedničkoj parlamentarnoj Komisiji za nadgledanje zakonitosti rada OSA-e.

– Pravljenje od obavještajne službe Izetbegovićeve privatne prćije ili čak situacija da supruga direktora Mehmedagića na internetu mjesecima ranije najavljuje hapšenja, nitko neće posmatrati bez da na takve devijacije ukaže na sjednicama Komisije. Znači, ne radi se o tome da neko želi uspostavljanje političke kontrole – navodi se u priopćenju za javnost SBB-a i ističe kako Izetbegović želi sačuvati ličnu kontrolu nad agencijom koja radi “kao u vrijeme AID-a”.

Iz ove stranke poručuju da Radončić, kao bivši ministar sigurnosti BiH, i SBB žele profesionalnu i politički neovisnu agenciju, koja će biti “strateški oslobođena od Izetbegovićevog ličnog upravljanja ili tursko-ruskog i iranskog utjecaja”.

– Suština cijelog problema je u ovome, a ne u tome hoće li gospodin Špirić odnosno neko iz SDS-a biti na čelu Komisije ili ne. Zato je potpuno jasno da Bakir Izetbegović ne brani državne institucije, već pokušava da ih obesmisli i time pripremi teren za svoju nedosanjanu fildžan državicu – navodi se u saopćenju SBB-a.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!