SDP: HDZ i SNSD pripremaju krađu izbora

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je priopćila da nakon što su u Zastupničkom domu Parlamenta BiH SNSD i HDZ jedini glasali protiv zakona kojim se uvodi video nadzor i skeneri na glasačkim mjestima, kao i strožija kontrola birača, te nakon što su “blokirali rad Doma naroda samo da ovaj zakon ne bude usvojen, glasine o tome da se priprema krađa izbora od strane SNSD i HDZ dobija svoje potvrde”.

-Panika koja je zavladala u ove dvije stranke usljed mogućnosti da ovaj zakon bude usvojen poprima nevjerovatne razmjere. Pri tome ne prezaju ni od čega u namjeri da se čitav proces zaustavi. Stvari idu do te mjere da su u projekat zadržavanja trenutnih pravila po kojima se održavaju izbori uključili i predstavnike agencija i institucija koji, djelovanjem u skladu sa instrukcijama ovih stranka, vraćaju dug prema onima koji su ih izabrali, ali istovremeno rizikuju smjene i krivične prijave za zloupotrebu položaja – navodi se u priopćenju za javnost SDP-a.

Iz SDP-a pozdravljaju zajednički sastanak velikog broja političkih stranaka odlučnih da, kako se navodi, zajednički spriječe izbornu krađu.

-Raduje nas što su na ovoj temi zajednički jezik pronašle stranke i dijela vlasti i opozicije, ljevica i desnica, parlamentarne i neparlamentarne, velike i male… Pokazatelj je to da većina u bh. društvu želi obračun sa kriminalom – ističe se u saopćenju SDP-a i najavljuje “žestoka borba protiv izbornih krađa”.

SDP poziva međunarodnu zajednicu da se, u svom kapacitetu i u skladu sa mandatom koji ima, uključi u ovu problematiku i pomogne u namjeri da, kako navode, imamo poštene izbore čiji rezultat će odlučivati birači, a ne brojači glasova.

-U narednom periodu ćemo posebno posmatrati rad članova SIP-a i još jednom ponavljamo da smo spremni na sve u namjeri da zaustavimo lopovluk vezan za izborni proces i konačno imamo fer i poštene izbore, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!