Šef finskih socijaldemokrata proglasio pobjedu na izborima

Advertisements

Čelnik finskih socijaldemokrata, Antti Rinne, proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima na temelju 97 posto prebrojanih glasova koji su pokazali da je stranka prikupila 17,8 posto glasova i tijesno vodi ispred drugoplasirane krajnje desnice.

Nacionalistička stranka Pravi Finci osvojila je tek nešto manjih 17,6 posto glasova.

“Prvi put od 1999. godine mi smo najveća stranka u Finskoj. SDP daje premijera”, rekao je Rinne, prenosi Hina.

Prema projekcijama socijaldemokrati će dobiti 40 mjesta u jednodomnom parlamentu od 200 mjesta, a Pravi Finci samo jedno mjesto manje 39.

Premijer kojemu istječe mandat, Juha Sipila, priznao je poraz kazavši: “Mi smo najveći gubitnici ovih izbora”. Njegova Stranka Centra izgubila je 18 mjesta u odnosu na dosadašnji saziv i pala na četvrto mjesto, iza konzervativne Stranka narodne koalicije s kojom je bila u vladajućoj koaliciji.

Prekjučerašnjom pobjedom bivši ministar financija, 56-godišnji Rinne koji je preuzeo stranku 2014., postaje premijer socijaldemokrata koji su zadnji put bili u vodstvu nakon izbora 1999. godine.

Nakon toga socijaldemokrati su sudjelovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili vodstvo.

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te euroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!