Sjeverna Koreja zaprijetila da će otkazati susret s Trumpom

Sjeverna Koreja je najavila da bi mogla otkazati samit Kim Jong-una i Donalda Trumpa, ukoliko Sjedinjene Američke Države budu insistirale da odustane od nuklearnog oružja.

Dugo očekivani susret američkog i sjevernokorejskog predsjednika je zakazan za 12. juni. Ali, u vrlo oštroj izjavi, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje je optužio SAD da daje neodgovorne izjave iza kojih se kriju “podle namjere”. On je uperio prst u nacionalnog savjetnika za sigurnost SAD Johna Boltona, prenosi BBC.

– Ne krijemo naše loše osjećaje prema njemu – rekao je Kim Kye-gwan.

Samit je zakazan nakon što je Sjeverna Koreja izrazila spremnost da ide ka denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka. Zvaničnik iz Pyongyanga je rekao da „ako nas SAD bude pritiskao i tražio da jednostrano odustanemo od nuklearnog oružja, onda nemamo nikakvog razloga da razgovaramo, te ćemo razmotriti prisustvu na sastanku u Singapuru.“

On je izjavio da imaju velike nade, ali da nažalost SAD provocira neopreznim izjavama prije samita.

Analitičari ističu da je taj zvaničnik izuzetno utjecajan i da je izjave sigurno odobrio Kim Jong-un. Također, Sjeverna Koreja se samo nekoliko sati prije te izjave povukla iz zakazanog sastanka sa Južnom Korejom koji je trebao biti održan danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!