SLAVO KUKIĆ O ČOVIĆEVOM “PLANU B”: Cilj je vlast iduće četiri godine po načelu ultimatuma

MOSTAR – Slavo Kukić, sveučilišni profesor i doktor socioloških znanosti, kazao je za Klix.ba da član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, najavljujući “plan B” nakon propalog pokušaja izmjene Izbornog zakona, želi djelovati psihološki računajući na svoje i snage predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika u SIP-u BiH te utjecati na uspostavu strukture Doma naroda PS BiH.

“Vjerujem u mogućnost koalicije SNSD-a i HDZ-a BiH, ne zbog uvjerenosti lidera da će time bolje štititi interese Hrvata ili Srba, već zbog zajedničkih muka koje dijele Čović i Dodik, a koje su u svezi onog, ako je medijima vjerovati, što im se stavlja kao kriminogene radnje u proteklih 15 godina. Zajedničkom koalicijom bi, bude li djelotvorna, pokušali onemogućiti zaživljavanje pravne države i pokušali sačuvati status quo kako bi preko njega sačuvali vlastitu slobodu. Priča je vrlo jednostavna. Ne vjerujem da je pozadina te priče rušenje BiH, jer njima najbolje odgovara stanje kakvo jest. Svako drugo stanje dovodi ih u veće probleme“, ocjena je Kukića koji dodaje da je Čovićev “plan B” zapravo pokušaj psihološkog djelovanja.

“Ono što bi mogao biti “plan B” u objektivnom smislu riječi je Čovićeva kalkulacija da u SIP-u, zahvaljujući svojim i Dodikovim ljudima, ima kontrolu i da će preko njega moći uspostaviti strukturu Doma naroda kojom će ponovo moći blokirati procese u BiH i vladati sljedeće četiri godine po načelu ultimatuma. Iskreno mislim da do toga neće doći jer bi takvo djelovanje SIP-a bilo protuustavno i protuzakonito i nisam siguran da ne bi dovelo do intervencije OHR-a i korištenja bonnskih ovlasti, od kojih je u posljednjih šest godina odustao i zbog čega je širom otvorio vrata tako bahatom ponašanju lidera“, pojasnio je Kukić koji smatra da bi, u slučaju da visoki predstavnik ne djeluje, to značilo otvaranje vrata totalnoj anarhiji, nakon čega građani BiH ne bi mogli računati na pravnu sigurnost.

Sugovornik Klixa kaže i da bi Čović “planom B” mogao dobiti ono što nije kroz prijedlog HNS-a za izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ako bi mu se to dozvolilo, jer je njegov član u SIP-u BiH gospodin Božić prije nekoliko dana rekao da će, ako se političari ne dogovore, SIP morati utvrditi kvote za Dom naroda prema županijama, što znači kršenje Ustava i zakona”. U slučaju da jedna institucija otvoreno krši zakon, ja kao jedini mogući scenarij vidim intervenciju visokog predstavnika jer bi, u protivnom, svi ostali scenariji bili puno gori“, zaključuje Kukić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!