SMAK JE IZA UGLA: Znanstvenici tvrdi da će nestati 90 posto vrsta!

Brojni znanstvenici procjenjuju da se Zemlja nalazi na početku novog masovnog izumiranja, fenomena koji karakterizira nestanak vrsta u alarmantnom broju u relativno kratkom vremenu, ovog puta izazvanog ljudskim aktivnostima.

U proteklih 500 milijuna godina naš je planet pet puta bio svjedokom perioda tijekom kojih je u treptaju oka geološke povijesti nestalo više od polovine živih bića.

Sveukupno, više od 90 posto vrsta koje su nekada hodale, plivale, letjele ili puzale Zemljom sada je izumrlo.

Prvo masovno izumiranje odigralo se prije oko 445 miliona godina. U takozvanom ordovicijsko-silurijskom izumiranju nestalo je između 60 i 70 posto vrsta.

Posebno razorno bilo je permsko-trijasko izumiranje, prije oko 252 miliona godina. Taj period, nazvan i majka svih izumiranja, odnio je 95 posto vrsta.

Izazvano je, po svoj prilici, udarima asteroida i vulkanskom aktivnošću, a ta je biološka kriza je opustošila i oceane i kopno. 

Neki znanstvenici vjeruju da je trajala milijunima godina dok drugi smatraju da je trajala samo 200.000 godina. To je bio i jedini put da su masovno nestali insekti. 

U posljednjem izumiranju nestali su dinosauri

 Za sada posljednje i vjerojatno najpoznatije masovno izumiranje desilo se na kraju perioda krede, prije 66 miliona godina, kad je zbog asteroida koji je udario područje današnjeg meksičkog poluotoka Jukatan i ostavio ogroman krater. 

Izumrli su svi neleteći dinosauri, ali je na kopnu preživio najveći broj vrsta sisavaca, kornjače, krokodili, žabe i ptice. U morima su opstali morski psi, morske zvijezde i ježevi. Nestanak dinosaura je omogućio širenje sisavaca koje je na kraju dovelo do nastanka naše vrste, vrste odgovorne za izvjesno šesto masovno izumiranje. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!