Smanjuje se rupa u ozonskom omotaču

Dobre vijesti stižu kada je u pitanju stanje našeg ozonskog omotača; naime, znanstvenici NASA-e imaju dokaze kako se rupa u omotaču ipak iscjeljuje i smanjuje, iako, dodaju, neće se u potpunosti oporaviti za još barem 50 godina.

Otvorena ozonska rupa je izazvala svojevrsni globalni alarm,a na kraju 1987. godine svaka je država potpisivala Montrealski protokol kojim se obavezala na smanjenje upotrebe freona za čak 50 posto. Taj ugovor se smatra najuspješnijim sporazumom o zaštiti okoliša u povijesti, a postoje i dokazi kako su rezultati tog slavnog ugovora vrlo uspješni. Koristeći satelitske podatke od 2005. do 2016. godine, znanstvenici NASA-e saznali su da se razina klora u ozonskom omotaču smanjuje za gotovo 1 posto svake godine. To je prvi put da su znanstvenici bili u stanju mjeriti kemijski sustav unutar ozonske rupe i proučavati smanjenje oštećenja ozonskog omotača. To je odlična vijest za čovječanstvo, ali znanstvenici naglašavaju kako su potrebna desetljeća i desetljeća da ozonska rupa potpuno nestane.

“Freoni  mogu živjeti od 50 do 100 godina i dugo se zadržavaju u atmosferi. Stoga, kada je riječ o ozonskoj rupi ona će se smanjivati do 2080. godine, ali i tada će postojati mala rupa”, poručila je Anne Douglass, koautorica studije.

geek.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!