Špago: Policijski komesar u HNŽ je nezakonito imenovan

Kao predsjedavajući Skupštine HNŽ i u kontaktu s ministrima u Vladi HNŽ dobio sam informacije da Vlada HNŽ ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac”, rekao je Špago.

On je istakao da nisu točne informacije kako Vlada HNŽ kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju. Prema informacijama koje ima, policijski komesar HNŽ Ilija Lasić naredio je Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati nazad.

“To je presedan. Policijski komesar HNŽ je prema presudi Suda HNŽ nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti”, rekao je Špago.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ istakao je da policijski komesar HNŽ ruši pravni sistem države BiH i da se svi nadležni organi trebaju uključiti u sprečavanje takvog postupanja.

“Potrebno je da se u sve uključi Tužilaštvo BiH. Ilija Lasić direktno ruši odluke državnih organa vlasti”, kazao je Špago dodajući kako se slaže s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem da ovakvo postupanje policije HNK ima elemente državnog udara.

On je dodao da Lasić ni u kojem slučaju ne smije donijeti bilo kakvu odluku kojom će derogirati odluke organa zaduženih za migracije.

“Ovo bi trebala biti prekretnica nakon koje bi svi nivoi trebali sagledati stanje u MUP-u HNŽ. Ovakav presedan se više ne može tolerirati”, zaključio je Špago.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!