Stvaraju se temelji svehrvatske koalicije u RS-u

Advertisements

Hoće li hrvatske stranke nakon ovogodišnjih općih izbora imati više predstavnika u institucijama Republike Srpske, a napose u Vijeću naroda, jedno od pitanja čiji odgovor zahtjeva jasan i nedvosmislen angažman stranaka s hrvatskim predznakom, a prema svemu sudeći prvi temelji svehrvatske koalicije postavljeni su upravo ovih dana u Banja Luci.

Naime, u okviru okruglog stola koji je bio posvećen stvaranju uvjeta za masovniji održivi povratak Hrvata na prostor RS-a, bilo je govora i o potrebi zajedništva u političkom smislu. Jedinstvenim nastupom stranaka može i snažnije animirati hrvatsko biračko tijelo, a sve bi moglo rezultirati time da Hrvati ne samo da zadrže poziciju dopredsjednika RS-a koju su dobili na prošlim izborima i koju proaktivno vrši Josip Jerković (inače organizator skupa), osvoje i mandat više u Vijeću naroda.

Odgovor je zajedno

Jedan od zaključaka ovog okruglog stola s temom „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u Republiku Srpsku“ u organizaciji dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića je i kako hrvatske stranke, ukoliko se želi poboljšati politička pozicija naroda moraju nastupati zajedno. Sastanak je zamišljen i s ciljem da se aktualizira pitanje povratka, obnove obiteljskih kuća, infrastrukture te posebice naglasi pitanje održivog povratka Hrvata u Republiku Srpsku, odnosno kako pruže smjernice u traženju odgovora kako opstati i kako dalje. A upravo je zajedništvo rješenje za sadašnju situaciju u kojoj primjerice u Vijeću naroda i Narodnoj skupštini većinu hrvatskih predstavnika biraju stranke koje predstavljalju druge narode.

“ Želimo li da tako ostane? Ako ne, još jednom je odgovor-zajedno”, navodi se u jednom od zaključaka.

U konstekstu izbora predstavnika u institucije RS-a na sastanku se navela i potreba za što većim odazivom na predstojećim izborima.

Uvezanost institucija za jaču pomoć

Pored političke pozicije koja je bitan faktor svih ostalih aktivnosti na planu povratka, ključna svrha okruglog stola bila je okupiti sve relevantne institucionalne sugovornike i predstavnike nevladinog sektora kako bi se došlo do zajedničkih zaključaka u cilju poboljšanja položaja i  pomaganja Hrvatima u RS-u.

Naglašeno je kako danas Hrvati jedino imaju pomoć od svojih dužnosnika u Republici Srpskoj i od Vlade Republike Hrvatske te je zaključeno kako je nužno osigurati veću uvezanost svih institucija koje pomažu u opstanku Hrvata u Republici Srpskoj, te promoviranje zajedničkih projekata. Poruka s okruglog stola je i da izabrane predstavnike Hrvata iz BiH u Sabor RH treba upoznati sa stvarnom pozicijom i očekivati je od njih još veću uključenost u projekte pomoći, ali i traženja rješenja za opstanak Hrvata u Republici Srpskoj. Također potrebno je diplomatska predstavništva RH u BiH staviti u funkciju opstanka Hrvata u Republici Srpskoj i lobiranju za projekte.

Svakako, sugovornici na okruglom stolu jasno su poručili kako treba nastaviti s projektima obnove i održivosti povratka, a konstatirano je kako je veliki problem useljivost kuća. Isttodobno, navedeno je kako se vraća uglavnom starija populacija.

Gospodarski projekti

Jedan od zaključaka je da treba podupirati gospodarske projekte, jer je to jedini način opstanka te upozorava da, osim nekoliko poduzetnika u Posavini, Derventi, Brodu, Šamcu, Modriči, Pelagićevu i nešto u banjalučkom prostoru-Kotor Varoš, Banja Luka, drugih ulaganja i nema.

-Pitanje je kako vratiti mlađe ljude i uposliti ih kod navedenih poduzetnika kada su već 22-25 godina izvan BiH i uposleni su ili su na skrbi u Republici Hrvatskoj, ističe se u zaključku.

S druge pak strane pitanje revitalizacije Hrvata u RS je skoro nemoguće u ovoj fazi, ali treba stvarati uvjete za mlađe kako bi ponovo našli smisao života u svom starom zavičaju. Naravno, jasno je naglašeno kako je značajno podupirati kulturne i humanitarne institucije Hrvata u RS-u kao što su primjer Napretka u Derventi i Caritasa u Banja Luci, a nužno je podupirati i po svaku cijenu omogućiti rad jedinog KŠC u RS-u „Ivan Merc“ u Banja Luci, jer je to sada jedina škola koja radi po hrvatskom školskom programu u RS-u. Također, potrebno je, istaknuli su sudionici, podupirati rad Katoličke crkve na terenu i održati što više župa aktivnim i u životu, uz konstataciju kako su skoro sve crkve obnovljene, ali to je nedovoljno kako bi župe opstale, jer bez vjernika to je praktično nemoguće.

Piše: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!