SUĐENJE LIJANOVIĆU: Optužnice iz drugog predmeta kao dokaz

U nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću pred Županijskim sudom u Tuzli, Tužiteljstvo Tuzlanske župnaije (TŽ) uložilo je nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i presude nekim svjedocima osuđenim zbog obmane pri dobivanju kredita, prenosi BIRN BiH.

U ovom predmetu, Jerko Ivanković Lijanović i njegov bivši savjetnik Stipo Šakić optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i FBiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine. U istom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, bivši zastupnik u Skupštini TŽ-a, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, koji su, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Tužitelji su kao materijalni dokaz uložili i optužnicu Tužiteljstva BiH koja Jerku Ivankovića Lijanovića i još devet osoba tereti za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje. U tom predmetu, suđenje je u tijeku.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja brani Lijanovića u oba ova predmeta, rekla je da nijedna optužnica ne može biti dokaz u ovom predmetu.

“To bi značilo da bih sve dokaze iz tog predmeta morala i ovdje predstaviti”, kazala je ona napomenuvši da je “irelevantna” jedna od presuda koju Tužiteljstvo želi uložiti. S druge strane, tužitelj Dalibor Bingas je naveo da se iz jedne od optužnica vidi da su činjenice bitne za postupak.

“Optužnica ukazuje na činjenice, bez obzira što ne dokazuje krivnju. Smatramo da su prigovori Obrane neutemeljeni a Obrana je ranije slične dokumente unosila kao dokaze”, rekao je Bingas.

Na ročištu se govorilo i o blagajničkom izvještaju koji je firma “Voćar Piramida” trebala dostaviti na zahtjev Obrane. Sutkinja Vildana Helić je kazala da je ta firma dostavila izjavu u kojoj stoji da tijekom tri godine nije isplaćivala novac Suadu Čamdžiću. Odvjetnica Delalić je rekla da je ona tražila da se dostavi blagajnički izvještaj, koji svaka firma mora imati na kraju godine. S druge strane, tužiteljica Anela Garčević je kazala da je blagajnički izvještaj irelevantan jer je svjedok govorio da je novac dizao s računa, a ne iz blagajne, i davao Čamdžiću, za što postoji dokaz. Suđenje će biti nastavljeno 16. kolovoza. BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!