Trumpov kandidat, osumnjičeni zlostavljač djevojčica, izgubio izbore u Alabami

U šokantnom obratu izborne utrke u američkoj saveznoj državi Alabami, koja je postala tema vijesti diljem svijeta, demokratski kandidat za Senat Doug Jones prema prvim rezultatima pobijedio je republikanca Roya Moorea.

Bili bi ovo samo još jedni od brojnih američkih lokalnih izbora da nije barem dviju ključnih stvari: Roy Moore je za vrijeme predizborne kampanje optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica, a Trump ga je unatoč tome otvoreno podržao.

Ovo je prva pobjeda demokratskog kandidata za Senat u “duboko crvenoj” (crvena je tradicionalno republikanska boja u američkoj politici) Alabami u 25 godina. 99% glasova je prebrojano i Jones vodi 50%-48%, s više od 20.000 glasova prednosti.

Ipak Moore je preksinoć odbio priznati poraz i poručio svojim pristašama da će tražiti prebrojavanje glasova. “Nije gotovo. To je ono što trebamo napraviti, čekati na Boga i pustiti da se ovaj proces odvije.”

Ovi su zbori podijelili Republikansku stranku oko toga je li bolje poduprijeti Moorea kako bi održali tijesnu većinu u Senatu ili ga se odreći zbog seksualnih optužbi. U Senatu od 100 mjesta republikanci imaju većinu od 52 mjesta, piše Hina.

Vodeći republikanci u Kongresu pozvali su Moorea da odustane od utrke za popunjavanje upražnjenih mandata u Senatu na izborima 12. prosinca. Gorljivi kršćanski konzervativac Moore je odbacio optužbe da se ponašao protivno zakonu.

Trump je oklijevao s podrškom Mooreu praktički do zadnjeg trenutka, odnosno do početka ovog mjeseca, što je zasigurno povezano s optužbama na račun Moorea zbog kojih su mnogi republikanci pozivali Trumpa da se ogradi od republikanca iz Alabame. Moorea su tri žene optužile da ih je seksualno zlostavljao dok su bile tinejdžerice, a on u tridesetim godinama i pomoćnik državnog tužitelja.

Trump je podršku Mooreu dao preko Twittera, pozivajući građane Alabame da “izađu i glasaju” za njega jer će “Jones”, kojeg je pogrdno nazvao liberalnim demokratom Pelosija i Schumer (demokratskih lidera u Kongresu i Senatu) “uvijek glasati protiv onoga što moramo napraviti za našu zemlju”.

Trump je jučer ujutro čestitao Jonesu na pobjedi, ali izgleda da nije izdržao da ponovno ne baci sumnju na regularnost izbora (kao i u slučaju vlastitih predsjedničkih izbora), aludirajući da je velika količina dopisnih glasova sumnjiva. “Ali, pobjeda je pobjeda”, zaključio je.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!