TRUMPOVA ODLUKA UZDRMALA BLISKI ISTOK: Osude priznanja izraelskog suvereniteta nad Golanom

Izjava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da bi trebalo priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni je neprihvatljiva, priopćio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne mijenja činjenicu da Golan pripada Siriji“, izjavio je glasnogovornik, prenosi agencija Reuters.

Iranska televizija je javila kako Teheran smatra neprihvatljivom američku odluku o priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Vlada Sirije osudila je ranije Trumpovu izjavu, poručivši kako su odlučni to područje vratiti pod svoju kontrolu koristeći „sva sredstva“.

U priopćenju Vlade iz Damaska se navodi kako je Trumpova izjava pokazala „slijepu pristranost SAD-a prema Izraelu“, ali i kako je „stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostat će sirijska i arapska“.

„Sirijska nacija je još odlučnija da oslobodi ovaj vrijedan komad sirijske teritorije koristeći sva moguća sredstva“, dodaju iz Vlade Sirije.

Vezano uz Trumpovu izjavu oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova izjavila je kako bi promjena statusa Golanske visoravni predstavljala direktno kršenje odluka UN-a, priopćila je novinska agencija RIA.

Šestodnevni rat

Trump je poručio na Twitteru kako je vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijem koju je Izrael osvojio od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

„Poslije 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost“, napisao je američki lider na svom Twitter profilu, prenosi Reuters.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Lipanjski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajski poluotok, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici tjedan dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington na sastanak s Trumpom i držanje govora pred Američko-izraelskim odborom za javne poslove.

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. travnja, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, navodi Al Jazeera.

EU NEĆE PRIZNATI IZRAELSKI SUVERENITET NAD GOLANOM

Europska unija istaknula je da neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon što je američki predsjednik izjavio u četvrtak kako je vrijeme da se to učini. “Stajalište EU-a nije se promijenilo”, izjavila je glasnogovornica EU-a za Reuters, komentirajući Trumpovu izjavu. “Europska unija, u skladu s međunarodnim pravom, ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijem koji je Izrael okupirao u lipnju 1967., uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ga dijelom izraelskog teritorija”, prenosi Hina. Glasnogovornica njemačke vlade izjavila je da je Golanska visoravan sirijski teritorij koji je okupirao Izrael. “Ako bi se mijenjale nacionalne granice onda se to mora učiniti mirnim sredstvima svih uključenih”, rekla Ulrike Demmer. “Vlada odbacuje jednostrane korake”, istaknula je ona.

Francuska neće priznati izraelsko pripojenje jer je u suprotnosti s međunarodnim zakonom, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. “Golan je teritorij koji je Izrael okupirao 1967. Francuska ne priznaje izraelsku aneksiju iz 1981.”, rečeno je na brifingu u ministarstvu.

Također je istaknuto da je prema rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a ta aneksija nevažeća. Vijeće za suradnju u Zaljevu, regionalna skupina šest arapskih monarhija, također je izrazila žaljenje zbog Trumpovog poziva za priznavanje izraelskog suvereniteta na Golanskom visoravni.

error: Content is protected !!