TUŽITELJSTVO BiH FORMIRALO PREDMET: Jesu li hrvatske obavještajne službe vrbovale selefije?

Magazin Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma“.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je potvrdio u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Josipović: Nadam se da to nije točno

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu da treba temeljito provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Josipović kaže da osobno ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita “to je onda ozbiljna i teška stvar”.

– Ja se samo mogu nadati da nije točna – rekao je Josipović, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz Bakua.

Ocijenio je da su odnosi između BiH i Hrvatske na prilično niskoj razini, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda, a naglašava da je i ranije kritizirao izjavu aktualne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorizmu u BiH, jer nije bila utemeljena niti u duhu dobrosusjedstva.

– Međutim, svi u regiji, uključujući BiH i Hrvatsku trebaju biti na oprezu zbog terorizma, kao cijeli svijet. Mislim da se obje države moraju izjasniti i provjeriti ono što je izrečeno – kazao je Josipović.

Tužiteljstvo formiralo predmet

U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužiteljstvo nije informirano, niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz te institucije.

– Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona – navodi se u saopćenju.

Kako se, nadalje, navodi, Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Reakcija SDA

Protuzakonite aktivnosti konzula Hrvatske su napad na ugled Bosne i Hercegovine i njenih građana, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA). 

Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti. Također poziva Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli.

– Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je organizirao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama tisuća ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka – kaže se u priopćenju Stranke demokratske akcije.

Takve aktivnosti, smatra SDA, poduzimaju se s očiglednom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u BiH, a vode i pogoršanju odnosa dviju država.

Plenković: Vrlo kreativna manipulacija

”Moram priznati da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković o navodima portala Žurnal i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca u naoružavanje selefija u BiH. Rekao je kako je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i da smatra da je BiH partner u toj borbi.


”To je jednostavno besmislica koju u potpunosti odbacujem. Sva naša suradnja koja postoji s tijelima u BiH koja se bave ovom temom je redovita i koliko znam naša agencija je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku”, rekao je Plenković i odbio navode o involviranju hrvatskih diplomata u ova djelovanja.
”To je još veći nonsens”, tvrdi Plenković.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio je navode da su visokopozicionirani kadrovi HDZ-a BiH umiješani u ove aktivnosti.
”Ne čudi me čak da to ide preko institucija BiH kad se nalazimo u stanju u kojem jesmo. Skrećemo pozornost s ključnih tema i problema u BiH. Napad prevazilazi čak i ono što se očekivalo od tih ljudi. I jučer smo imali izvrnutu vrijednost da smo u HDZ-u odbili osuditi okupljanje četničko u Višegradu”, rekao je Čović.

SOA odbacuje navode

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske oglasila se u povodu informacija da su hrvatski obavještajci i diplomate radili na naoružavanju selefija u BiH kako bi dokazali tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je BiH “leglo radikalizma”.
“Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma”, piše u priopćenju za javnost SOA-e. 

Dalje navode da je borba protiv terorizma prioritet rada SOA-e i sve zadaće na suzbijanju terorizma provode profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

“Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere”, navodi se u priopćenju.

error: Content is protected !!