Tužiteljstvo BiH: Tadić praćena, SIPA: Nismo pratili ni prisluškivali razgovore Tadić i Jukić

Tužiteljstvo BiH objavilo je da su mu dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Tadić.

“Tekstovi razgovora autentični su te je navedena komunikacija ostvarena a ovo će pravosudno tijelo, stoga, u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima“, navode iz Tužiteljstva.

S druge strane, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH priopćila je da, u svezi podnošenja prijave Tužiteljstvu BiH od strane novinara portala „Dnevno.ba“ zbog navodnog nezakonitog provođenja posebnih istražnih radnji od strane SIPA-e i dostavljanja navodne „sheme kretanja“ i sadržaja „prisluškivanih“ razgovora, v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a BiH Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

“Stoga, u svezi ovoga nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija. Nadalje, Odjel za unutarnju kontrolu SIPA-e je 29.8. i 30.8. 2017. izvršio unutarnju inspekciju, prilikom koje nisu utvrđene bilo kakve zlouporabe od strane nadležnih organizacijskih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji. Uz to, nadležne organizacijske jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u ovoj godini, kojom prilikom nije pronađen akt ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tijekom 2017. nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti „vrlo tajno“.

Budući je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, očito se radi o krivotvorenoj dokumentaciji te će, s tim u svezi, SIPA u suradnji s nadležnim tužiteljstvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!