U BiH registrirana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju

U povodu Svjetskog dana bubrega, Svjetska nefrološka asocijacija (ISN) odredila je 8. ožujka ove godine kao dan donacije bubrega posvećen ženama donorima organa.

Tim povodom na inicijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanske županije, a u suradnji sa istoimenim federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju  bubrega u BiH, u Tuzli će 10. ožujka biti organizirano obilježavanje Svjetskog dana bubrega što je ujedno i središnja manifestacija za BiH.

Pokrovitelj te manifestacije je Vlada Tuzlanske županije, a proslava i obilježavanje Dana bubrega odvijat će se u dva dijela. U BiH su registrirana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u RS oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i Distriktu Brčko oko 90.

U Federaciji BiH od 2014. postoji Centar za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa u Federaciji. U tom centru postoji i lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji. Osnovni principi rada centra je tzv. španjolski model koji se upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!