U Mostaru nastavljeno obilježavanje Dana državnosti BiH

Polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima i odavanjem počasti šehidima danas je u Mostaru nastavljeno obilježavanje Dana državnosti BiH koje su organizirali Centar za kulturu Mostar, mostarsko Narodno pozorište i Muzej Hercegovine.

Cvijeće su, uz ostale, položili predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, koji su i pokrovitelji ovog obilježavanja, predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Ministarstva za pitanje boraca HNK, Patriotske lige HNK, Udruženja ‘Zelene beretke’, Udruženja žena SDA HNŽ-a, Stranke za BiH, Građanskog saveza Mostar, Demokratske fronte i SDP-a, te porodice šehida i brojni građani.

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH Edin Mušić čestitao je svim građanima BiH Dan državnosti, poručivši kako suživot, tolerancija i kompromis nikada nisu naodmet na ovom prostoru.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špage kazao je da je 25. studeni jedan od najvažnijih datuma u povijesti BiH, izrazivši nadu da će se ovaj dan u budućnosti obilježavati u cijeloj BiH.

– Nadam se da će svi građani BiH u budućnosti znati da se izdignu iznad pojedinih politika i obilježavati ovaj dan, imajući u vidu da smo ga do 1992. godine svi obilježavali na poseban način i doživljavali kao praznik svih građana BiH – poručio je Špago.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim borcima upriličeno je i na Partizanskom spomen groblju u Mostaru.

Inače, obilježavanje Dana državnosti BiH započelo je u petak navečer svečanom akademijom koja je okupila predstavnike kulturnog, političkog i javnog života Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!