U Sarajevu otvoreni Dani europskog filma u BiH

Tradicionalni festival Dani europskog filma u BiH otvoren je četvrtak u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Festival organizuje Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedavanjem Goethe instituta, i Info centar Europske unije u BiH.

Otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno izjavio je na otvaranju da je ta manifestacija postala tradicija u okviru Europske sedmice, kojom se slavi europska kultura u danima oko 9. maja – Dana Europe.

– Također, cilj nam je pokazati bogatstvo kulture unutar članica Europske unije, kao i to da kulturno pripadamo zajedno jer je Bosna i Hercegovina u Europi podjednako kao i članice EU – rekao je Sinno.

Dodao je da je za Delegaciju EU u BiH angažman u kulturi podjednako važan kao i angažman na polju vladavine prava i u politici.

Direktor Goethe instituta Martin Schumaher naveo je da impresivan poduhvat prikupiti filmove iz 10 zemalja članica EU, a koji uspiju prikazati jedinstvo u raznolikosti. 

Dani europskog filma traju do 26. maja, sve projekcije počinju u 20.00 sati uz slobodan ulaz, a filmovi su titlovani na B/H/S i engleski jezik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!