Urednik BHRT-a dobio prijetnje smrću

Advertisements

Društvo novinara s velikom zabrinutošću primilo je vijest da je Marko Radoja, urednik informativnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), dobio prijetnje smrću zbog slučaja novinarke Svjetlane Topalić nakon što je povučena s pozicije urednice na web portalu, priopćio je Upravni odbor Društva novinara.

U kontaktu s predstavnicima te asocijacije, Radoja je kazao da je dao iskaz
policiji, kao i da se „ne osjeća nimalo ugodno“ zbog prijetnji koje su došle iz Čikaga, a koje potpisuje izvjesni „vojvoda Trivo“.

Društvo novinara apelira institucijama za provođenje zakona da pomognu barem u tačnom lociranju i identifikaciji osobe koja upućuje monstruozne prijetnje.

Ova asocijacija poziva novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da “zbijemo redove suočeni sa svakodnevnim, sve opasnijim prijetnjama, dok ne bude kasno”.

“Rok ti je sedam dana da Svetlanu Topalić vratiš na njeno prvobitno radno mjesto u protivnom naši ljude koje tamo imamo žagom će ti odrubiti glavu, pa sad vidi šta ti odgovara i ovo ozbiljno shvati”, stoji između ostalog u pismu koje je upućeno Radoji.

Podsjećanja radi, Svjetlana Topalić, novinarka BHRT-a je na svom Twitter nalogu čestitala rođendan Republici Srpskoj riječima “Srećan ti rođendan Republiko”, nakon čega je uslijedila salva negativnih komentara i prijetnji smrću na njen račun.

Topalić je nedugo zatim prešla na radno mjesto na web portalu BHRT-a što je, kako je ranije potvrdio Radoja, sama tražila prije par mjeseci.

Radoja je tada ustvrdio da premještanje Topalićeve nema nikakve veze sa 9. siječnjom i Twitterom.

error: Content is protected !!