Uspješna godina iza Udruženja poslovnih žena

Upravni odbor Udruženja poslovnih žena u BiH je na redovnoj sjednici usvojio izvješće o radu Udruženja za prošlu 2017. godinu.

Kako je istaknula Predsjednica Udruženja Aida Zubčević, dobitnica Oxfamove nagrade za 2017. godinu,  prošla godina je bila usmjerena na promociju ženskog poduzetništva, umrežavanje žena poduzetnica, javno zagovaranje i na poboljšanju uvjeta poslovanja za mala i srednja poduzeća s naglaskom na ženskom poduzetništvu.

Brojne aktivnosti

Tako su u prošloj godini u Sarajevu organizirani peti po redu Dani poduzetništva žena 2017 koji su okupili oko sto poduzetnica i poslovnih žena iz Bosne i Hercegovine i regije. U sklopu Dana poduzetništva 2017 u četiri općine Ljubuški, Goražde, Vogošća i Sarajevo održani su okrugli stolovi na temu Iskustva i prakse lokalnih zajednica u poticanju poduzetništva žena. Tako su se na terenu prikupile informacije o raspoloživim mjerama podrške poduzetnicama, te o očekivanjima i stavovima poduzetnica o ponuđenim mjerama. Tijekom Dana poduzetništva prezentirani su ključni zaključci sa svih okruglih stolova.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, 31. ožujka 2017. raspisan je natječaj za odabir autentičnog domaćeg proizvoda za žene iz ruralnih područja za koji se slobodno može reći da je obilježilo ovogodišnje Dane poduzetništva žena. Cilj natječaja bio je poticanje inovacije i kreativnosti, te podrška stvaranju dobro upakiranih tradicionalnih, autohtonih proizvoda, koji će se bez problema naći u svim kanalima distribucije. Natječajem su bile obuhvaćene tri  kategorije: domaći poljoprivredni proizvodi (mliječni proizvodi, džemovi, sokovi i sl.), prirodna kozmetika, ljekobilje i med, te tradicionalni ženski radovi (vez, pletenje, heklanje, tkanje).

Na natječaj su se prijavile 54 organizacije iz 36 općina u BiH, te su kandidirana ukupno 84 projekta. Odabrano je sedam najuspješnijih, te je dodijeljeno jedno posebno priznanje za očuvanje tradicije. Priznanja je uručio ambasador Švedske u BiH, Nj.E. Anders Hagelberg na ceremoniji održanoj 24. svibnja. Kao jedan vid nagrade, a uz pomoć USAID/Sweden Farma II projekta, te BBI banke i Sarajevo Business Foruma, napravljen je “Bosanski kutak”, tj. promotivni štand u kojem su žene koje su aplicirale na konkurs izložile svoje proizvode.

Skup “Poduzetnice regije – zajedno smo jače”, održan je u veljači prošle godine u Sarajevu uz suradnju sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, te uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal, kojeg provodi GIZ.

Predstavnice Udruženja sudjelovale su na Global Women Leaders Summit 2017 koji je održan u Skoplju, na Kongresu poduzetnica Jugiostočne Europe u Zagrebu, te na Regionalnom summitu poduzetnika srednje i jugoistočne Europe „300 najboljih“ u Dubrovniku.

Udruženje je u ožujku 2017. godine organiziralo druženje članica sa ambasadorima i drugim dragim prijateljima među kojima su bili: Claire Bodonyi, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Adrian Neal – Director of USAID / Sweden FARMA II Project, Zihnija Hasović, menadţer EBRD, Feđa Begović – Communications Specialist USAID / Sweden FARMA II Project, Thomas Rojas – Director USAID, Stefano Baldini – Oxfam Country Director, Amra Hašimbegović – Business cafe, Aida Selimić – IFAD i mnogi drugi.

Poticaji

U zadnjem kvartalu prošle godine zaključena je suradnja s organizacijom Pina iz Slovenije koja je po pozivu Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije pripremila projekt „Poticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene“. Cilj projekta je preko treninga, seminara, konferencija i primjera dobrih praksi mlade žene koje su duže nezaposlene potaknuti na razmišljanje o poduzetništvu i razvoju proizvoda, malih biznisa na području turizma.  Projekt će se provoditi na području Srednjebosanske županije i trajati će do listopada 2019. godine.

Tijekom mjeseca studenog dogovorena je suradnja sa Svjetskom bankom na provedbi projekta Bosnia and Herzegovina Sub-national Investment climate LIFE koji implementira Trade and Competitiveness Global practice gdje će ovo Udruženje provesti focus grupe u određenim općinama koje će dati povratne informacije o stvarnim pitanjima unutar lokalne uprave i regulatornog okvira s naglaskom na firme u vlasništvu žena.

Upravni odbor usvojio je i Plan rada za 2018. godinu, te donio odluku o sazivanju redovne Skupštine Udruženja. Što se tiče planova za 2018. godinu Ivana Bunoza, predsjednica Upravnog odbora Udruženja nam je rekla kako je osim nastavka aktivnosti na započetim projektima planirano i organiziranje okruglog stola povodom 8. ožujka – Dana žena, organizacija i održavanje manifestacije Dani poduzetništva 2018, obilježavanje Međunarodnog dana ženskog poduzetništva, te pokretanje i proširenje mreže ženskih poslovnih akceleratora.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!