Uvjeren sam u promjenu Izbornog zakona, ali imamo alternativu za svaki rasplet

Naravno da imamo alternativu za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da vrlo jasno pokušamo u ovom vremenu kojeg formalno-pravno imamo ispred sebe da ugradimo izmjene i dopune Izbornog zakona i sve ono što će nam omogućiti da ispoštujemo do kraja odluke Ustavnog suda i kada je u pitanju Mostar i kada je u pitanju konstitutivnost. Ja sam uvjeren da to uspjeti, kazao je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović jučer je novinarima potvrdio kako će u idućih nekoliko dana obaviti razgovore sa svim predsjednicima stranaka i to odgovarajući na pitanje o mogućnosti postizanja dogovora koalicijskih partnera u Federaciji oko zakazivanja sjednica Zastupničkog i Doma naroda federalnog Parlamenta.

– Ne da ja nagađam, već da se otvorenije porazgovara. Dakle, hoćemo li se igrati nazivima hrvatski i Herceg-Bosna, odnosno da to bude krucijalno pitanje za neke političke opcije ili neki novi Pelješki mostovi ili tko zna kakvi mostovi kojima ćemo se baviti, umjesto da se bavimo krucijalnim životnim pitanjima, reformskim zakonima, agendom…Vjerujem da ću za 7-8 dana imati jasan odgovor  i od stranaka pozicije i opozicije, istaknuo je Čović.

 Doći do izmjena

Na pitanje novinara hoće li aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona utjecati na druge segmente poput ustavnih promjena, on je kazao kako sada treba uraditi nešto što je prazno kada su u pitanju konstitutivnost naroda i odluka Ustavnog suda.

– Mi moramo izmijeniti Izborni zakon i u tom duhu ja sam uvjeren kako ćemo doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona koje će osigurati da se izbori mogu raspisati 7. ili 8. svibnja, odnosno da se rezultati mogu implementirati poslije provedenih izbora, naglasio je Čović.

A da će to uvjetovati sutra određene aktivnosti kada je riječ o reorganizaciji i funkcioniranje države Čović smatra da hoće utoliko što ćemo imati izborni ciklus koji je legitiman i legalan i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, odnosno normalno funkcioniranje našeg europskog puta.

Pritom je naveo i kako osobno smatra da je ovo pitanje trebalo biti riješeno u protekloj godini, no ipak vjeruje kako će se dogovor postići u iduća tri mjeseca, odnosno do vremena zakazivanja izbora.

– Do tada imamo vremena i ja sam uvjeren da će biti dovoljno mudrosti u BiH da to pitanje riješimo, a da paralelno s njim rješavamo i puno drugih stvari koje nismo završili u protekloj godini, a koje evidentno stoje u obvezi barem prvih tri do šest mjeseci ove godine, naglasio je on.

Pitanje konstitutivnosti

Odgovarajući na pitanje što ukoliko aktivnosti na postizanju dogovora oko promjene Izbornog zakona ne urede plodom, kazao je kako imaju alternativu za svaki mogući rasplet situacije, ali kako u ovom trenutku treba iscrpiti sve mogućnost da se dogovor postigne te je uvjeren kako će izmjene Izbornog zakona ipak biti usvojene na vrijeme.

Naveo je kako je HDZ stožerna stranka hrvatskog naroda te zajedno sa svim drugim hrvatskim strankama u HNS-u imaju jasan plan što žele raditi u BiH u idućih dvije ili u idućih deset godina od najglobalnijih pa do mikro postavki.

Čović je podsjetio da kada su krenuli s aktivnostima oko promjene izbornog zakonodavstva nije se slučajno krenulo u travnju prošle godine jer se osjetilo, upozorio je, kako partneri s kojima su se sve dogovorili izbjegava to, tražeći otprilike zadržavanje statusa quo i jedan ambijent u kojem se hrvatskom narodu opet mogu birati predstavnici kako u Predsjedništvo, tako i u Dom naroda.

– Naravno da imamo alternativu za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da vrlo jasno pokušamo u ovom vremenu kojeg formalno-pravno imamo ispred sebe da ugradimo izmjene i dopune Izbornog zakona i sve ono što će nam omogućiti da ispoštujemo do kraja odluke Ustavnog suda i kada je u pitanju Mostar i kada je u pitanju konstitutivnost. Ja sam uvjeren da to uspjeti, kazao je Čović, dodavši će iscrpiti sve mogućnost da se promjene naprave.

Otkrio i je i kako je imao razgovore s barem desetak predstavnika međunarodnih institucija, a koji ukazuju kako je to dobar put.

Čović je naglasio i kako Hrvati neće padati u napast da komentiraju smatra li netko hrvatski prijedlog podjelom BiH, poručivši kako će svaki prijedlog koji budu davali i ubuduće biti na tragu jačanja BiH, ali uz osiguranje apsolutne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, a u konkretnom slučaju osiguranja legitimnog predstavljanja u institucijama BiH.

– To je odgovor na ono nekadašnje kako je netko Hrvatima mogao birati u klub Doma naroda, pa iz toga predsjednika Federacije ili hrvatskog člana Predsjedništva. Naravno da postoje vrlo jasno razrađeni planovi za neki mogući treći scenarij, kazao je Čović.

 Legitimno predstavljanje

Kada je riječ o najavama kako će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lobirati za izmjene Izbornog zakona, Čović je podsjetio kako je predsjednica RH u službenom posjetu 17. i 18. siječnja, te kako ne može nagađati što će do tada raditi. No, naveo je kako uvijek u komunikaciji s predstavnicima vlasti u Hrvatskoj, ali i sa svakim drugim partnerom iz drugih zemalja poput veleposlanika, traži omogućavanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda te da konstitutivnost končano zaživi sukladno odlukama Ustavnog suda te da se okrenemo europskom putu.

– Hrvatski narod mora biti jednakopravan s druga dva naroda u BiH, poručio je Čović.

Piše: Dario Pušić, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!