Za Gačićem tragaju dronovi i helikopter, moguće raspisivanje nagrade

Tužiteljstvo KS je otvorilo istragu protiv Edina Gačića budući da postoji osnov sumnje da je počinio ubistvo pripadnika FUP-a Mahira Begića. 

U potragu su uključene brojne ekipe pripadnika sigurnosnih i policijskih agencija, na području cijele BiH.

“Ovo ubistvo koje se dogodilo sinoć zahtjeva dodatne kapacitete. Zato smo odlučili kao Vlada da pružimo svu podršku komesaru da pozove u pomoć druge kantone koji će rasporediti svoje ljude na mjesta na koje odredimo”, kazao je premijer KS Edin Forto nakon sinoćnjeg ubistva pripadnika FUP-a kod Tarčina.

“Želim razjasniti par stvari koje možda nisu svima jasne. Važan događaj počinje večeras, on je već obezbjeđen u skladu sa najvišim standardima. Ovo ubojstvo koje se dogodilo sinoć zahtjeva dodatne kapacitete”, kazao je Forto tokom vanredne konferencije za medije.

“Zato smo odlučili kao Vlada da pružimo svu podršku komesaru da pozove u pomoć druge kantone koji će rasporediti svoje ljude na mjesta na koje odredimo. Sastavni dio u operativnom timu će biti ministar financija, ministar MUP-a i ministrica Pravde i uprave”, dodao je.

“Posebna pažnja će biti obraćena na škole i vrtiće. Vrlo je bitno da se svi uključimo, ali i pokažemo da nećemo dovesti u pitanje sigurnost građana i EYOF-a koji će proteći u najboljem redu”, kazao je Forto.

Na novinarsko pitanje kako vratiti sigurnost građanima, obzirom da su ne tako davno ubijena dva policajca, Forto je kazao:

“Vratićemo osjećaj sigurnost građanima tako što ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Nemojte povezivati ova dva slučaja. Imate čovjeka koji je lud i na slobodi, nemojte povezivati ova dva slučaja. Vlada je u stalnom zasjedanju, učinit ćemo sve”.

”Razmatramo mogućnost raspisivanja određene vrste nagrade za bilo koga tko ima informacije o počinitelju. Potrebno je da provedemo istragu i uhvatimo počinitelja, posebno jer imamo EYOF i mogu reći da smo poduzeli sve”, kazao je ministar MUP-a KS Admir Katica

Dodao je kako se razmatra mogućnost raspisivanja potjernice s nagradom. ”Razmatramo mogućnost raspisivanja određene vrste nagrade za bilo koga tko ima informacije o počinitelju. Potrebno je da provedemo istragu i uhvatimo počinitelja, posebno jer imamo EYOF i mogu reći da smo poduzeli sve”, kazao je Katica

U potragu je uključen jedan helikopter, te su postavljene termokamere. Ranije je objavljeno kako se za Gačićem traga i dronovima.

Ravnatelj MUP-a KS Mevludin Halilović je kazao kako postoji dovoljno indicija da se zaključi da je riječ o Edinu Gačiću.

”Kada je u pitanju istraga koje vode KT, uprava policije je uključena u istragu. Zajedno sa FUP-om, MUP-om, trenutno su aktivnosti na terenu Suhodol, postoji dovoljno indicija da se radi o osobi koje je na osnovu dokaza koje su pronađeni na licu mjesta, osoba koja je izvršila djelo na području općine Konjic. Istragu vodi Tužiteljstvo KS, raspisat ćemo zahtjev za pružanje pomoći ostalih ministarstava u angažiranju dodatnog broja policajaca”, rekao je.

error: Content is protected !!